Közélet

Az izraeli háború 8. napja – friss hírek: az Egyesült Államok részt vesz a gázai válság kezelésében

Amerikai állampolgárok tízezrei vették fel a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal Izraelben, akik segítséget kértek az ország elhagyásához. A magyar honvédség gépe közben ötödik alkalommal is berepült a zónába.

Az Egyesült Államok dolgozik a Gáza-övezetben a humanitárius válság kezelésén – közölte Joe Biden elnök, Philadelphiában. Az eseményen úgy fogalmazott, hogy a palesztin emberek többségének semmi köze a Hamászhoz, és azt mondta, hogy ezek az emberek szintén szenvednek a fegyveres szervezet cselekményei miatt. Amerikai állampolgárok tízezrei vették fel a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal Izraelben, akik segítséget kértek az ország elhagyásához – közölte az Egyesült Államok külügyminisztériuma pénteken Washingtonban.

US President Joe Biden
Fotó: Anadolu via AFP

A minisztérium szóvivőjének közlése szerint több mint 20 ezren jelentkeztek, ugyanakkor pontos számokat a „folyamatosan változó” helyzetre hivatkozva nem említett. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tárca minden olyan állampolgárt értesít az ország elhagyásával kapcsolatos információkról, aki jelezte érdeklődését.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora pénteken bejelentette az első, kormány által szervezett bérelt repülőgép indulását, de részleteket nem közölt.

A CNN hírtelevíziónak légi közlekedési források arról számoltak be, hogy a jövő héten mintegy három tucat járat indul, amelyek legtöbbje Tel-Aviv és Athén között közlekedik majd, egy részük pedig Szófiába szállítja az Izraelt elhagyni szándékozó amerikai állampolgárokat. Nagy amerikai légitársaságok pénteken azt közölték, hogy Athénból Egyesült Államokbeli célállomásokra kiegészítő járatokat állítanak forgalomba.

Összesen 62 emberrel, ebből 46 magyar állampolgárral a fedélzetén ezekben a percekben sikeresen elhagyta az izraeli légteret a Magyar Légierő második gépe is – jelntette be péntek késő este Szijjártó Péter. „Honvédségünk így összesen ötször repült be állampolgárainkért a konfliktuszónába annak érdekében, hogy mindenkit biztonságban hazahozzunk” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken késő este a Facebook-oldalán.

Pénteken New Yorkban, fokozott rendőri jelenlét mellett több száz ember vett részt a Hamász korábbi vezetője által meghirdetett, palesztinpárti tüntetésen. Az esemény többnyire békésen zajlott. New York város rendőrsége elővigyázatosságból, minden emberét szolgálatra rendelte és több utcát lezárt a tüntetés biztosítása érdekében. A nagyvárosban Izrael mellett is utcára vonultak tüntetők.

Tüntetések voltak az Egyesült Államok több más városában is, mind a palesztinok, mind Izrael melletti kiállásként. Chicagóban a városi tanács pénteken határozatot fogadott el Izrael melletti kiállásáról, miközben az ülésteremből a rendet megzavaró Izrael-ellenes tüntetőket kellett eltávolítani.

22:23

Megháromszorozza a Gázának adott segélyt az EU

 Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral, majd a felhívást követően bejelentette: a brüsszeli testület haladéktalanul 50 millió euróval növeli a Gáza számára előirányzott humanitárius segítségnyújtási keretet.

22:22

Menekülnek a civilek a Gázai övezetből, miközben az izraeli erők a következő szakaszra készülnek, bármelyik pillanatban indulhat Gáza lerohanása

Palesztinok ezrei menekültek el szombaton a Gázai övezet északi részéből egy várható izraeli szárazföldi támadás elől, miközben Izrael újabb légicsapásokat mért a területre. Izrael közölte, hogy nyitva tartanak két utat a menekülésre szombat délután 4 óráig, azóta nem történt további közlemény.

 

22:20

Látványos csaták a tengeren – Az izraeli haditengerészet felszámolja a Hamász fegyvereseit – videó

A videófelvételek azt mutatják, hogy miután a Hamász motorcsónakjait elsüllyesztették a haditengerészet hajói, a menekülő harcosokat pedig lelövik.
 

16:15

Libanoni célpontokra csaptak le az izraeli védelmi erők

Az izraeli védelmi erők bejelentették, hogy tüzérségi csapásokat hajtottak végre számos Hezbollah állásra Dél-Libanonban, miután legalább 30 aknavető lövedéket és egy páncéltörő irányított rakétát indítottak az izraeli védelmi egységek  (IDF) felé a Dov-hegy közelében. Egy terroristacsoport támadása megpróbált átjutni Észak-Izraelbe, és az izraeli repülőgépek felszámolták őket.
 

16:11

Kicsoda Mohamed Deif, az Izrael elleni pusztító támadás kiagyalója, aki eddig hét merényletet élt túl?

Mohammed Deif szervezte meg az Izraelt és a Gázát háborúba sodró pusztító támadást. Az eddig kevésbé ismert és háttérben lévő férfit több mint 30 éve nem tudja levadászni az izraeli hírszerzés.

16:00

Elhagyhatják Gázát a külföldiek

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő szerint Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a gázai övezetben tartózkodó külföldiek a rafahi határátkelőn át Egyiptomba juthatnak.

15:27

Több ezren demonstrálnak a palesztinok mellett a BBC székházánál, amelynek bejáratát megrongálták

Több száz tüntető gyűlt össze a Broadcasting House, a BBC londoni főhadiszállása előtt a palesztinbarát felvonulás előtt. A demonstrálók palesztin zászlókat és támogató plakátokat lengettek, miközben az emberek kántáltak, a rendőrök pedig a Portland Place közelében állomásoztak. Tiltakozók ezrei csatlakoztak a Palesztina-párti tüntetéshez szombaton London központjában, az Izrael-Hamász háború közepette .

13:29

A náci korszak után ezt el nem tudtuk volna elképzelni: Antiszemita támadásokra készülnek Európa nagyvárosaiban

Miközben múlt szombaton a Hamász megindította támadását Izrael ellen, az európai zsidó közösségek szinte azonnal veszélybe kerültek.

 

12:02

Bármit tesz Izrael, Gáza mérges tüske marad a talpában – török lapvélemény

A Hürriyet foglalta össze az Izrael előtt választásokat a Gáza övezetet illetően, amelyet várhatóan le fog rohanni. A török lap szerint akármilyen stratégiát választanak is Tel-Avivban Gáza ügyében, nincs olyan út ami sok jót ígér.

11:37

Az iráni külügyminiszter figyelmeztetett: a háború továbbterjedhet, ha folytatódik az izraeli gázai bombázás

Irán és Jordánia is arra figyelmeztet, hogy kiszélesedhet a háború, ha Izrael nem fogja vissza magát.

10:45

Több mint hetezer katona bevetését rendelte el a francia kormány a Hamász-párti tüntetések miatt

A francia kormány elrendelte több mint 7000 katona bevetését országszerte a múlt hétvége óta zajló Hamász és palesztin-párti tömegdemonstrációk és az ország északi részén tegnap megtörtént késelés után, amelynek következtében egy tanár meghalt. 

09:23

Kiiktatták az éjjel a Hamász katónák fő kiképzőjét - Izrael két új menekülési útat nyitott

Megölték a Hamász légierőinek vezetőjét, és több tucat célpontot támadtak meg Gázában az éjszaka folyamán.

09:03

Kiméletlenül lecsapott az iraeli kommandó a Libanonból beszivárogni akaró fegyversekre

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megakadályozták, hogy terroristák Libanonból próbáljanak behatolni az országba - közölte az IDF október 14-én, szombaton jelentette be a Telegram csatornáján.

08:02

Bloomberg: Izrael háborúja recesszióba sodorhatja a világgazdaságot

07:56

Több mint 120 civilt tart fogva a Hamász

Több mint 120 civilt tartanak fogva a Hamász radikális palesztin mozgalom fegyveresei Gázában - közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) X (korábban Twitter) közösségi oldalán szombat reggel. A Hamász korábban 130 fogvatartottról számolt be, de más források szerint a szám elérheti akár a kétszázat is.

07:07

Márt már több százezren hagyták el Gáza északi részét Izrael felszólítására

Az izraeli hadsereg pénteken rendelte el a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását, ami azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. A Hamasz ugyanakkor arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli követelést, és arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen fel a kényszerű kitelepítés ellen. Az ENSZ szerint már több százezren engedelmeskedtek az izraeli felhívásnak.

06:53

Az éjjel elhagyta az izraeli légteret a Magyar Légierő második gépe is

Összesen 62 emberrel, ebből 46 magyar állampolgárral a fedélzetén ezekben a percekben sikeresen elhagyta az izraeli légteret a Magyar Légierő második gépe is. "Honvédségünk így összesen ötször repült be állampolgárainkért a konfliktuszónába annak érdekében, hogy mindenkit biztonságban hazahozzunk" - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

izraeli háború Izrael Egyesült Államok Hamász
Kapcsolódó cikkek