Úgy tűnik, az anyai szeretetnek is van határa – legalábbis egy 75 éves paviai asszony szerint, aki pert indított azért, hogy eltávolítsa otthonából a fiait, és a pert meg is nyerte.

After,Work,A,Guy,Lying,On,Sofa,,Drinking,A,Cold
Mamahotelben sem lehet maradni a végtelenségig.
Fotó: Shutterstock

A két, 40, illetve 42 éves fiút a keresetben „élősködőnek” nevezte, akik a család lakásában éltek ugyan, de nem járulnak hozzá a költségekhez, és nem is segítenek a ház körül, holott mindketten dolgoznak. Az asszony nevét nem hozták nyilvánosságra, de az ítélet tényét megerősítették az olaszországi bíróságon a CNN-nek.

Simona Caterbi bírónő az anyának adott igazat, aki elvált a fiúk apjától, és a nyugdíja olyan alacsony, hogy alig futja belőle ételre és a ház fenntartására. A bírónő kötelezte a két „bamboccionit” (nagy babát), hogy december 18-ig költözzenek el.

Nincs olyan rendelkezés a jogszabályban, amely a felnőtt gyermeknek feltétlen jogot biztosítana arra, hogy a szülők akarata ellenére és kizárólag a családi kötelék alapján a kizárólagosan a szülők tulajdonában lévő lakásban maradjon

– írta a bíró az ítéletben.

Pavia,,Italy,,Mar.,2022,-,Piazza,Della,Vittoria,In,Pavia
A paviai anya megnyerte a pert.
Fotó: Shutterstock

A férfiak a La Provincia Pavese című helyi lap szerint azzal érveltek, hogy az olasz szülőknek a törvény szerint addig kell gondoskodniuk gyermekeikről, amíg szükséges.

Caterbi ítéletében a hatályos jogszabályokra hivatkozott, és egyetértett azzal, hogy „az ingatlanban való tartózkodás kezdetben megalapozottnak tekinthető, mivel a törvény a szülőt terhelő tartási kötelezettségen alapul”. Azonban ez ebben az esetben „többé nem indokolható, mivel a két alperes elmúlt negyvenéves, és miután a gyerek megért egy bizonyos kort, már nem várhatja a szüleitől, hogy teljesítsék a kötelezettségeiket, amikor azok már nem megalapozottak”.

Smiling,Handsome,Young,Man,In,Casual,Clothes,Sitting,With,Feet
Az EU-ban a horvátok maradnak legtovább otthon.
Fotó: Shutterstock

A két fiú egyik ügyvédje elmondta a helyi sajtónak, hogy még nem döntötték el, fellebbeznek-e az ítélet ellen.

Nem ez az első eset, amikor egy olasz anya a bíróságon keresi az igazát hasonló ügyben. 2020-ban a legfelső bíróság döntött egy 35 éves, félállásban zenetanárként dolgozó férfi ellen, aki anyagi támogatást várt el a szüleitől, és azzal érvelt, hogy nem tud megélni évi húszezer eurós fizetéséből. (Egy euró 383,7 forint.)

Az olaszok átlagosan harmincéves korukig laknak a mamahotelben az Eurostat 2022-es adatai szerint. Az tagállamai közül Horvátországban maradnak legtovább otthon a gyerekek, 33,4 éves korukig, míg Finnországban, Svédországban és Dániában állnak leghamarabb a saját lábukra, átlagosan 21 évesen.