Zuzana Caputová államfő hétfőn kormányalakítási megbízást adott a választáson győztes Smer elnökének, Robert Ficónak. Az államfő kijelentette, mint minden eddigi esetben, a kormányalakítási megbízatás most is egy bizonyos ideig érvényes – közölte a Bumm.sk. Robert Ficónak (Smer) 14 napja van arra, hogy kormányt alakítson. Kijelentette: ez nem lesz könnyű folyamat, de mindent megtesz érte. Nem közölte, milyen sorrendben tárgyal majd a pártokkal.

Zuzana Caputová hivatalában fogadta az országgyűlési választások győztes pártjának vezetőjét, Robert Ficót. Fotó: AFP

Ficón kívül Zuzana Caputová hétfőn Michal Simeckával, a Progresívne Slovensko elnökével is találkozik, kedden (október 3.) pedig Peter Pellegrinivel, a Hlas-SD elnökével. A következő napokban más pártelnökökkel is tárgyal.

Összesen hat párt és egy választási koalíció jutott be a parlamentbe, a választást a Smer-SD nyerte a szavazatok 22,94%-ával, 42 képviselője lesz.

Szombaton új parlamenti képviselőket választottunk. Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik részt vettek a választáson és megragadták a lehetőséget, hogy kifejtsék véleményüket Szlovákia jövőjével kapcsolatban

– jelentette ki Zuzana Caputová a ujszo.sk szerint. Leszögezte, a választás demokratikus és törvényes volt. „Örülök, hogy ezt a tényt ma senki sem kérdőjelezi meg” – mondta a választás tisztaságával felmerült korábbi kételyekre utalva. 

Robert Fico azt nem árulta el, hogy mely pártot szólítja meg elsőként, a választás előtt azonban többször kijelentette, a Hlas áll legközelebb a párthoz, melyre természetes partnerként tekint.