Közélet

Izraeli hadsereg szóvivője: aki azonosul Greta Thunberggel, az a terrort támogatja

Az izraeli tisztségviselő leszólta Greta Thunberget, miután a Gázai palesztinok támogatójaként lépett fel – mutatott rá a Politico.

„Aki a jövőben bármilyen módon azonosítja magát Grétával, véleményem szerint a terror támogatója” – mondta az izraeli hadsereg szóvivője.

Fotó: AFP

Az izraeli katonaság pénteken sérelmezte Greta Thunberg svéd klímaaktivista fellépését, miután a palesztinokat támogató üzenetet küldött, és jóváhagyta azt a megjegyzést, amely szerint „népirtás” folyik Gázában.

Thunberg szerint „a világnak fel kell szólalnia, és azonnali tűzszünetet, igazságosságot és szabadságot kell követelnie a palesztinok és az érintett civilek számára”. Mindezt akkor, amikor az izraeli-Hamász háború eszkalálódik, és lassan regionális konfliktussá válik.

Thunberg megosztotta Instagram-fiókján egy német székhelyű, palesztinbarát fiók bejegyzését is, amely szerint Gázában „népirtás” történik. A Palesztina beszél csoport „felháborodásának ad hangot a gázai népirtás és számos nyugati állam elnyomó állami terrorja ellen, amelyek mindenkivel szemben fellépek, akik szolidaritást tanúsítanak a palesztinokkal és velük együtt lépnek fel”.

Arye Sharuz Shalicar, az izraeli hadsereg szóvivője erre reagálva azt mondta a Politiconak: „Aki a jövőben bármilyen módon azonosul Gretával, véleményem szerint a terror támogatója.” Hozzátette: „Mert az, amit Greta tesz, hogy most szolidaritást mutat Gázával, miközben egy szót sem szól az izraeliek mészárlásáról, azt mutatja, hogy valójában nem a palesztinok pártján áll, hanem azt, hogy tisztára mossa a palesztinok terrorját. Miközben kiáll a palesztinok mellett, úgy tesz, mintha a Hamász és az Iszlám Dzsihád nem is létezne.”

A Hamász elleni izraeli háború a 14. napjához érkezett, közel két héttel azután, hogy a Hamász legalább 1300 izraelit lemészárolt és több mint 3300-at megsebesített a gázai határközösségek elleni könyörtelen támadás során. A Gázai övezetben a Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztérium jelentése szerint legalább 3785 palesztin halt meg a heves izraeli légi csapásokban – számolt be a Haaretz.com. A Hamasz és a Palesztin Iszlám Dzsihád több mint 203 katonát és civilt tart túszul, köztük külföldi állampolgárokat is.

 

Gáza Greta Thunberg izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek