A központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik volt felső vezetője és több társa ellen a Debreceni Törvényszéken – közölte szerdán a főügyészség. A vád szerint a központi szervénél vezető beosztásban dolgozó személy egy debreceni vállalkozóval alakított ki bizalmas, majd korrupt kapcsolatot lebukásáig.

Dark,Economy.,Two,Hands,With,Money
Fotó: Shutterstock

2013-tól a vállalkozóhoz köthető cégek több milliárd forintos kölcsönöket nyújtottak egymásnak, majd a vállalkozások egy részével szemben kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás indult.

A NAV-eljárásoktól tartó vállalkozó ezért megállapodott a felső vezetővel, hogy az műszaki cikkekért és készpénzért cserébe figyelemmel kíséri a cégeket érintő eljárásokat, információkat ad róluk, valamint közbenjár annak érdekében, hogy az eljárások a vállalkozó számára kedvezően végződjenek. A volt adóhatósági vezető ki is használta pozícióját, és konkrét eljárásokat is befolyásolt a közlemény szerint.

Mindezért jutalma 3,5 millió forint értékű műszaki cikk és ezer euró volt. Az egykori NAV-os vezető egy másik debreceni vállalkozónak is segített korrupt módon, amiért négymillió forint értékű gépkocsihasználatot és autóvásárlása során tetemes kedvezményt kapott.

A vádiratban a nyomozó főügyészség beismerés esetén hét év börtönbüntetést, hét év közügyektől való eltiltást és nyolcmillió forintos pénzbüntetést kért az egykori vezetőre, valamint indítványozta, hogy véglegesen tiltsák el a közszolgálati jogviszony gyakorlásától. Mindemellett a lefoglalt nagy értékű műszaki cikkek és 6,5 millió forint erejéig vagyonelkobzással is sújtsa a bíróság a korrupt vezetőt.