Letöltendő börtönbüntetést kért Bige László minősített vesztegetési ügyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség – erről a Magyar Nemzet írt a vádhatóság tájékoztatása alapján. Ebben az eljárásban (Bige László érintettségével több hatósági eljárás is folyamatban van – a szerk.) a főügyészség azzal vádolja a műtrágyakirályként is ismert Bige Lászlót, hogy 135 millió forintra tett szert korrupció útján.

Bige László
Pétfürdő, 2016. szeptember 22.Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én.MTI Fotó: Bodnár Boglárka Pétfürdő, 2016. szeptember 22.
Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Bige Lászlóra börtönt kért az ügyészség a vesztegetési ügyben. (Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

A 2019-ben kipattant eset röviden: a vádirat szerint Bige László még 2009-ben üzleti kapcsolatba került egy társaság vezetőjével, aki a milliárdos egyik cégének a termékét értékesítette. Felajánlotta a cégvezetőnek, hogy nagy mennyiségű, valótlanul leértékelt műtrágyát ad át neki számla nélkül annak fejében, ha az értékesítésből befolyt összeget a milliárdos vállalkozó kapja. Az ügyészség szerint mindez így is történt 2010. január és október között. Ebben az időszakban Bige László összesen 135 millió forintra tett szert törvénytelenül. 

Magyarország nyolcadik leggazdagabb, a becslések szerint 233 milliárd forintos vagyont birtokló Bige László mindvégig tagadta, hogy elkövette volna a bűncselekményt. Szerinte koncepciós eljárásról van szó. Azt is jelezte, hogy az ő szempontjából 135 millió forintért nem érdemes törvényt szegni. Első fokon az idén áprilisban a Nyíregyházi Törvényszék is arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem bizonyított Bige László bűnössége, ezért felmentette a vállalkozót.

Az ügyészség azonnal jelezte, hogy nem fogadják el az ítéletet, így az ügy másodfokon folytatódik. A közelmúltban el is készült az írásos fellebbezés, amelyben a vármegyei főügyészség azt indítványozta, hogy 

a Debreceni Ítélőtábla változtassa meg az ítéletet és állapítsa meg a vádlott bűnösségét, továbbá szabjon ki ellene letöltendő börtönbüntetést.

A Magyar Nemzet szerint a fellebbezés kérdésében a végső döntést a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fogja meghozni, az ezzel kapcsolatos indítványukat viszont még nem nyújtották be az illetékes bírósághoz.

Bige László újra csúcsformában: a 11 milliárd forintos rekordbírságot sem kellett megfizetnie

Az egyik leggazdagabb magyarnak jó hete van. Először felmentették a vesztegetési ügyében, most pedig kiderült, hogy a másfél évvel ezelőtt a cégeire kiszabott büntetés alól is ki tudott bújni.