Szlovákia magyar rendőrfőkapitánya, Hamran István lemondott a posztjáról. Hamran már a szlovák kormánykoalíció megalakulásakor közölte, hogy nem várja meg, ameddig elmozdítják a helyéről, így önként távozik. Utódját az új szlovák belügyminiszter, Matús Sutaj Estok jelöli majd ki.

HAMRAN István
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A rendőrfőkapitány még októberben kérte, hogy mentsék fel a rendőrség éléről. 

Hamran István elmondta, hogy még találkozni akar az új belügyminiszterrel, hogy beszámolhasson a szlovák rendőrség helyzetéről, majd ezt követően hagyná el a testületet

írta meg a Paraméter.sk.

Hamran Istvánt még 2021 szeptemberében nevezték ki Szlovákia országos rendőrfőkapitányának, miután Peter Kovarík lemondott a posztról.

Egyelőre úgy tudni, hogy Hamran az egyetlen tisztviselő, aki azonnali hatállyal távozik a rendőrségtől. A rendőrfőkapitány helyettesei és a NAKA-főnök az év végéig biztosan a helyükön maradnak. 

Rájár a rúd Robert Ficóra az Európai Parlamentben, mióta megnyerte a szlovák választást

A brüsszeli politikai berkekben főként Robert Fico kampányígérete, hogy a magyar állásponthoz hasonlóan ő is véget vetne az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnek, verte ki a biztosítékot, ám a választási hadjáratát mindeközben homofóbnak is bélyegezték.

Szlovákiában egy törvénymódosítás után a belügyminiszter kezébe került az országos rendőrfőkapitány kinevezése, ennek ellenére Matús Sutaj Estok biztosított mindenkit, hogy a rendőrség nem kerül politikai nyomás alá. Korábban a szlovák parlament védelmi bizottsága állított jelölteket a posztra, akik közül végül választott a belügyminiszter. Ez a rendszer nemrég Igor Matovic kormányzása alatt változott meg, az új rendszer gyakorlatilag a jelölést és a kinevezést is a tárcavezető kezébe adja. A szabály szerint a rendőrség vezetője kizárólag olyan személy lehet, aki a kinevezése pillanatában rendőr.