Közélet

Lengyel választás: kijött az első exit poll, indulhat a matekozás

Lengyelország egy óriási téttel bíró választáson szavazott, hogy eldöntse, a jobboldali párt marad-e hatalmon.

Lezárultak a lengyel parlamenti választások. Az Ipsos által a lengyel nemzeti televízió, a TVP és a nagyobb magáncsatornák számára készített exit poll felmérés szerint, 36,8 százalékkal (200 mandátum) a kormányzó Egyesült Jobboldal, a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette blokk szerezte meg a szavazatok legnagyobb részét.

Parliamentary Election In Poland
Fotó: NurPhoto via AFP

A fő ellenzéki blokk, Donald Tusk volt miniszterelnök jobbközép-liberális Polgári Koalíciója (KO) 31,6%-ot (163 mandátum) szerzett.

Ami a kisebb ellenzéki pártokat illeti, a progresszív Lengyelország 2050 (PL2050) és az agrárpárti Lengyel Néppárt (PSL) alkotta Harmadik Út koalíciója 13%-ot szerzett, dacolva a két vagy több pártból álló koalíciók esetében megemelt 8%-os választási küszöbbel (egy párt esetében a küszöb 5%), és az Új Baloldal 8,6%-ot szerzett (30 mandátum).

A jobboldali liberális és nacionalista Konföderáció (Konfederacja) a szavazatok 6,2%-át szerezte meg, ami 12 mandátumot jelent.

A szavazáson az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház (szenátus) 100 tagját választják meg. A többség kialakításához 231 képviselőre van szükség. A voksolással egy időben népszavazást is rendeznek az migrációs csomagjáról, az állami privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele vesz részt rajta. A népszavazási részvételi arányt az urnazárás után teszik közzé. 

Vasárnap este élő, eredményváró műsorfolyam a Mandiner YouTube-csatornáján, a legfrissebb adatokkal, lengyelországi kapcsolásokkal és szakértőkkel.

 

exit poll lengyel választás választás Lengyelország
Kapcsolódó cikkek