Közélet

Londont is meglegyintette az izraeli háború szele

Az izraeli háború a világ távoli pontjain is hullámokat vet. A brit hatóságok is érezték, hogy tenniük kell valamit, nehogy valami jóvátehetetlen történjen.

Az Izrael elleni palesztin támadás lökéshullámai szétterjednek a közvetlen régióban – már a libanoni Hezbollah szervezet is beszállt a határokon keresztüli lövöldözésbe –, de sokkal messzebbre, a tengereken túlra is eljutnak.

Fotó: Adrian Dennis / AFP

A londoni rendőrség vasárnap közölte, hogy növelte a brit fővárosban cirkáló járőreinek a számát, miután a zsidó–palesztin konfliktus véres háborúvá fajulása Londonban is számos apró tüntetéshez vezetett.

A rendőrség közlése szerint az intézkedés célja „a látható jelenlét és a közösségeinknek nyújtott megnyugtatás”.

Londonban nagy zsidó és muszlim közösségek is élnek. A rendőrség közölte, az a tervük, hogy megőrizzék a helyes egyensúlyt, amelyben biztosított a tüntetés joga, de ez nem vezet nagyobb zavarokhoz.

Az óceán túlsó felén is óvatosak. A lenti, New Yorkban frissen készült fotón a rendőrség egyik járműve áll egy manhattani zsinagóga előtt. 

Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer

Szintén vasárnapi esemény, hogy egy egyiptomi rendőr lelőtt két izraeli turistát és helyi idegenvezetőjüket Alexandriában – közölte egy, a biztonsági apparátushoz közel álló televízió az Izrael és a palesztin szélsőséges Hamász szervezet között dúló háború közepette.

A Katarban tavaly rendezett labdarúgó-világbajnokság idején láthattuk, hogy akár egy futballmeccs okozta feszültség is milyen könnyen terjedhet át olyan nagyvárosokra, akár utcai erőszakhoz is vezetve, ahol nagy számban élnek bevándorlók.

A jelen helyzetben ez különösen nagy veszély olyan helyeken, ahol nagy számban élnek zsidók és muszlimok is.

 

izraeli háború Izrael rendőrség eszkaláció London
Kapcsolódó cikkek