Novembertől a fővárosi fenntartású Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) létesít jogviszonyt a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület munkavállalóival – erről is döntött szerdán a fővárosi közgyűlés.

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. április 13.Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án.MTI/Illyés Tibor
Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára novembertől Budapest fizeti Iványi Gábor intézményeinek dolgozóit. Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett javaslat 19 igen szavazattal ment át, az ellenzéki fideszes képviselők nem voksoltak. Azért nem, mert egy saját javaslatot nyújtottak be a kialakult helyzet rendezésére, amelyet viszont leszavazott a közgyűlési többség. Ez arról szólt, hogy teljes fenntartóváltást hajtsanak végre a MET és az Oltalom által üzemeltetett intézményeknél, mivel ezt szerintük tartós megoldás szemben a főpolgármesteri előterjesztésben foglaltakkal.

Ez ugyanis csak átmenetileg vállal felelősséget a dolgozók bérének kifizetésére, amíg az Iványi Gábor lelkész által alapított szervezetek nem hagyják maguk mögött az államigazgatással folytatott vitájukat. De addig is, a MET és az Oltalom folytatja a munkát a mindennapokban, a fővárosi önkormányzat a finanszírozást biztosítja. Hogy az átmeneti helyzet meddig tart, az egyelőre nem derült ki.

Miért nem fizeti a béreket a MET és az Oltalom?

A még 2022-ben állapított meg, hogy a MET és az Oltalom nem fizetett be mintegy 3 milliárd forintnyi járulékot az államkasszába a dolgozói után. Ez lényegében azt jelenti, hogy az érintett munkavállalóknak veszélybe került az egészségügyi és a nyugdíjellátása. Iványi Gáborék szerint ez azért következett be, mert az állam visszatartja tőlük a nekik járó támogatásokat. Ez a vita még 2011-ig nyúlik vissza, amikor is a MET az új egyházügyi törvény értelmében már nem minősült egyháznak. Emiatt kártérítést is kiharcoltak a strasbourgi bíróságon, de az egyházi státusz továbbra sem áll fenn.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a MET ne kapna állami pénzeket: a belügy tájékoztatása szerint a MET és az Oltalom az elmúlt tizenhárom évben 8,6 milliárd forint állami támogatásban részesültek csak a szociális feladatokra. „Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot” – tették világossá. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arról beszélt, hogy 2010 óta összesen közel 25 milliárd forintot fizettek ki nekik. A szociális területre csak az idén 963 millió forintot biztosítottak, a köznevelés és szakképzés támogatására pedig 1,8 milliárdot. A személyi jövedelemadó 1 százalékából magánszemélyek 820 millió forintot ajánlottak fel.

Mit kell tudni Iványi Gáborék intézményeiről?

Ezzel együtt is Iványi Gáborék bejelentették, hogy a fővárosi hajléktalanellátás érdemi részét képviselő szociális szolgáltatásaik végveszélybe kerültek. A városvezetés úgy ítélte meg, hogy ha a MET és az Oltalom valóban kiesik, akkor az veszélyezteti a fővárosi ellátási érdekeket, illetve a téli krízisidőszak szociális és életvédelmi feladatainak a megfelelő ellátását. Ezért döntött arról, hogy mostantól ők fizetik az érintett dolgozókat.

Az biztos, hogy a MET és az Oltalom bedőlése érzékenyen érintené a fővárosi hajléktalanellátást. Összesen 

  • 200 + 60 (időszakos) éjjeli menedékhely, 
  • 114 átmeneti szállás,
  • 28 családok átmeneti otthona
  • és összesen 190 nappali melegedő,

férőhely tartozik hozzájuk a főpolgármesteri hivatal gyűjtése szerint. Ezek jelentős része a VIII. kerületi Dankó utcában van. De persze a legnagyobb ellátó messze a BMSZKI, amely az összes, nagyjából 5200 férőhely csaknem felét viszi. Ehhez képest a MET és az Oltalom kapacitása nagyságrendekkel kisebb.