Óraátállítás: hamarosan itt van megint. Október 29-én ismét véget ér Magyarországon a nyári időszámítás, vagyis ezen a napon hajnali 3 órakor hirtelen visszarepülünk egy órát az időben és ismét csak hajnali 2 óra lesz, tehát egy órával tovább aludhatunk.

Az óraátállítás befejezéséről ugyan már döntött az sőt arra 2022-es céldátumot is meghatározott, ám ez az időpont elment, az óraátállítás pedig maradt, ki tudja, meddig.

Collection,Of,Vintage,Clock,Hanging,On,An,Old,Brick,Wall
Fotó: Shutterstock

Az óraátállítás eltörlése – még mindig vitatott kérdés

A téli és nyári időszámítás előnyeiről és hátrányairól szinte bevezetése óta zajlanak a viták, így hiába volt már az Európai Bizottság részéről 2018-ban javaslat az óraátállítás nélküli életre, a tagállamok azóta sem tudtak a kérdésben dűlőre jutni. Igaz, az egyre több online önmagától szinkronizálódó eszköz korában már egyre kevésbé kell az órákat valóban manuálisan átállítanunk, 

a biológiai óra évente kétszeri megborítása számos hátránnyal jár továbbra is, míg a fényérzékelő szenzorral ellátott lámpák korában az energiamegtakarítás előnye is egyre kérdésesebb.

Óraátállítás nem csak Magyarországon: van, akit hetekre megvisel

A belső, biológiai óra átállása sokak számára nem megy egyik napról a másikra, az óraátállítás hatásait így vannak, akik hetekig viselik, felborul az alvási ciklusuk, este nem tudnak elaludni, reggel ezért kialvatlanul ébrednek. Jó hír ugyanakkor, hogy ezek a problémák főként nem az őszi, hanem a tavaszi óraátállításkor jelentkeznek, amikor elvesztünk egy órát az éjszakából. A problémák fokozottabban jelentkeznek a csecsemőknél, a gyerekeknél, az időseknél, nekik lehet a leginkább megterhelő az átállás.

Amíg az óraátállításhoz nem alkalmazkodik a szervezet, olyan problémák léphetnek fel, mint alvászavarok, fáradtság, depresszív hangulat, a szívfrekvencia ingadozása, a koncentrálóképesség csökkenése, ingerültség, étvágytalanság és emésztési problémák. Az óraátállítás hatással lehet a haszonállatokra is és például a tejhozamok csökkenéséhez vezethet, de a háziállatok sem tudják értelmezni, hogy eltolódik egy órát az idő.

Egyes feltételezések szerint a közúti balesetek száma is nő az átállás utáni időszakban.

Legutóbb hat hónapja került sor óraátállításra, akkor a nyári időre tértünk át, most pedig vissza.