Az északkelet-szíriai Haszeke tartományban lévő kurd hadállásokra mért légicsapásokat a török légierő csütörtökön, legalább heten meghaltak – közölték kurd tisztségviselők. A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egyik szóvivője, Farhád Sámi azt mondta, a támadások a többi között két téglagyárat értek, az áldozatok pedig ott dolgozó munkások.

Major tech event TEKNOFEST in Izmir
Fotó: AFP

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet szerint a török légierő reggel óta több kurd hadállásra mért csapásokat a térségben. A támadásokat követően a régiót ellenőrző kurd hatóság felszólította a nemzetközi közösséget, valamint az amerikai vezetésű, Szíriában aktív nemzetközi koalíciót, illetve Oroszországot, gyakoroljanak nyomást Ankarára, hogy hagyjon fel a műveletekkel.

Szerdán Hakan Fidan török külügyminiszter azt közölte, Szíriából érkezett Törökországba a hét végi ankarai merénylet két elkövetője, illetve válaszlépésekkel fenyegetőzött. Egyúttal leszögezte: Ankara katonai célpontnak minősíti a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és az Ankara által a PKK fegyveres szárnyának tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia által ellenőrzött szíriai és iraki létesítményeket is.

Mazlúm Abdi, az SDF főparancsnoka ugyanakkor tagadta, hogy a vasárnapi terrortámadás végrehajtói a milíciaszövetség ellenőrizte területekről szivárogtak volna át a szomszédos Törökországba, s azt mondta, ez az állítás csupán ürügyül szolgál a török hadsereg kurdok elleni támadására.

Egy öngyilkos merénylő vasárnap robbantotta fel magát Ankarában, a török belügyminisztérium épülete előtt, társát agyonlőtték. A robbantást követő lövöldözésben két rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett. A támadás elkövetőjeként a Törökország és az által is terrorszervezetnek minősített PKK jelentkezett.

A török hatóságok letartóztattak 20 főt az ankarai robbantás kapcsán

A török hatóságok 20, a vasárnapi ankarai robbantást magára vállaló Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető személyt vettek őrizetbe hétfőn.