A brüsszeli migrációs paktum  kiegészítő rendelete kapcsán kapuzárási pánik alakult ki az európai döntéshozatali fórumokon – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az államtitkár szerint Brüsszelben az európai parlamenti választásoktól tartanak, mondván jönnek az emberek nézeteit képviselő populisták és lehetséges, hogy a választás után már nem lehet a migrációpárti javaslatokat könnyen átvinni.

Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

A korábban elfogadott migrációs paktumot ezért egészítették ki egy eddig hiányzó elemmel. Míg az előző azt szabályozta, hogy mi az eljárás a napról napra megjelenő illegális migránsok esetén, addig a mostani a hirtelen megjelenő tízezrek okozta válsághelyzetre dolgoz ki forgatókönyvet. Azaz, ha egy ország azt mondja, hogy válsághelyzet van, és ezt elismerik Brüsszelben, eldöntik, hogy melyik ország hány embert vegyen át onnan – tette hozzá Rétvári.

A politikus szerint Brüsszel visszaél a hatalmával a szabályok menet közbeni átírásával és Európa jövőjét generációkra meghatározó kérdésekről döntenek másodperclogika és belső koalíciós feszültségek alapján.

Rétvári felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvényben meghatározottak szerint Magyarország területére nem lehet külföldieket betelepíteni a magyar Országgyűlés megkerülésével, ami garanciát jelent. Szólt arról is, hogy 

a magyar baloldal mindig elmondja, hogy támogatják a migrációpárti javaslatokat, sőt Brüsszelben az összes kvótajavaslatot meg is szavazták.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című adásában pedig az államtitkár arról beszélt, hogy  mindenkinek el kell döntenie, hogy a törvények oldalára vagy az embercsempészek oldalára áll.

Aki a törvények oldalára áll, az megvédi a határokat és az unió területén kívül folytatja le az eljárásokat, és csak azokat engedi be, akiknek joga van bejönni, míg akiknek nincs azokat nem. Rétvári szerint ezek vagyunk mi, akik a törvények oldalán állunk.

A másik oldal ezzel szemben azon az állásponton van, hogy ahány illegális migránst az embercsempészek elhoznak az unió határáig, annyit fogadunk be és azokat kis kivétellel szétosztják. Végezetül az uniós jogszabályt migránsmágnesnek nevezte.