Megvétózza az Európai Tanács jövő heti értekezletén az uniós migrációs paktumot Lengyelország – közölte pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, reagálva az uniós belügyminiszterek csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.

A lengyel kormányfő szerint Brüsszel ahelyett, hogy már a forrásnál megakadályozná az illegális migrációt és biztosítaná az határait, hasonlóan ahhoz, ahogy azt Lengyelország tette a fehérorosz határral, nyitva hagyná az európai határokat és a migrációs paktumot valósítaná meg. Ezért az Európai Tanács jövő heti ülésén határozott nemet mond és fenntartja a lengyel vétót az illegális bevándorlás kapcsán.

High Level Dialogue For Ukraine In Podkarpackie Province
Fotó: Artur Widak / AFP

Felidézte, hogy a választásra készülő Jog és Igazságosság párt (PiS) már 2018-ban is megakadályozta a migránsok áthelyezésének tervét. Mára pedig Lengyelország hangja még erősebb lehet és kell is, hogy legyen – utalt 

az október 15-i lengyel parlamenti választásokkal párhuzamos népszavazásra, melynek egyik kérdése a menedékkérők uniós tagországok közti elosztását célzó brüsszeli javaslat.

Felszólította a választókat, hogy ezen mondjanak nemet a bevándorlók elosztására, mivel ezen a döntésen szerinte a lengyelek biztonsága múlik. „Számos európai város és külváros valósága ma lerombolt utcák, kifosztott üzletek, nők megerőszakolása, félelem az esti sétától” – festett sötét képet a bevándorlásról Morawiecki.

A lengyel kormányfő Donald Tusk volt miniszterelnök, a vezető ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke, az Európai Tanács, majd az Európai Néppárt volt elnöke szemére vetette, hogy Manfred Weberrel, az EPP parlamenti frakciójának jelenlegi vezetőjével együtt támogatja a migrációs megállapodást, és ezáltal veszélyezteti Lengyelország biztonságát.

„Tusk és Weber pártja a jövő héten az Európai Parlamentben keresztül akarja vinni a paktumot, amely végső soron az illegális bevándorlók befogadására kényszerítené Lengyelországot” – mondta Morawiecki, aki szerint az uniós bürokraták ezzel semmibe veszik Lengyelország biztonságát.