Hatmilliárd euróval (2295,6 milliárd forint) támogatná az a nyugat-balkáni országokat, hogy végre tudják hajtani az európai integrációhoz szükséges reformokat – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Szkopjéban.

Visite d'Ursula von der Leyen, présidente de la Commission européenne, à Skopje, Macédoine du Nord
Ursula von der Layen közölte, hogy az Európa Unió 6 milliárd euróval támogatná a nyugat-balkáni országokat.
Fotó: EC / Audiovisual Service

A Vesti.mk hírportál beszámolója szerint Ursula von der Leyen azt mondta: 

Észak-Macedóniának, Albániának, Koszovónak, Szerbiának, Montenegrónak és Bosznia-Hercegovinának meg kell ragadnia az EU-bővítés lehetőségét, és azon kell dolgoznia, hogy összehangolja normáit az unióéval.

Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin korábban kijelentette, hogy a magyar kormány teljes mértékben a Nyugat-Balkán mielőbbi uniós integrációja mögött áll. Sürgette az Európa Unió döntéshozóit, hogy gyorsítsák fel a hat ország belépését a közösségbe.

Rámutatott: az Európai Uniónak a régióra vonatkozó bővítési tervében szerepel, hogy megnyitná közös piacát a szabad áruforgalom, szállítás és energetika területén. Brüsszel egyúttal azt szeretné, ha a térség országai egymás előtt is megnyitnák piacaikat.

Észak-Macedóniáról szólva az Európai Bizottság elnöke közölte: az ország politikusainak össze kell fogniuk, és módosítaniuk kell alkotmányukat azoknak az elvárásoknak megfelelően, amelyeket Bulgária támasztott, hogy így minden akadály elháruljon Szkopje uniós csatlakozása elől.

A közös sajtótájékoztatón Dimitar Kovacsevszki északmacedón miniszterelnök abbéli reményének adott hangot, hogy 2030-ra országa az Európai Unió teljes jogú tagjává válhat.

A nyugat-balkáni látogatáson tartózkodó Ursula von der Leyen a következő napokban Szerbiába, Koszovóba, Bosznia-Hercegovinába és Montenegróba is ellátogat.