A Gázai övezetet uraló Hamász átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban Izraelből elhurcolt túszok első csoportját, thaiföldi vendégmunkásokat – jelentette a helyi média pénteken. Megerősítette a közlést a közvetítőként fellépő Egyiptom állami információs szolgálatának vezetője is.  

Fotó: John Macdoughall

Az első 13 kiszabaduló izraeli civil mellett 12 thaiföldi vendégmunkást engedett el október 7-e óta tartó fogságából a Hamász. 

A thaiföldiek Izraelben a többi kiszabadult tússzal azonos elbánásban részesülnek, őket is valamelyik izraeli kórházba szállítják. 

A Hamász elsőként az egyiptomi hatóságokkal folytatott tárgyalások eredményeképpen szabadon engedett thaiföldieket adta át a vöröskereszt képviselőinek. Az izraeli média jelentése szerint egyúttal megkezdődött a szabadon engedése izraeli börtönökből 39 olyan palesztin rabnak, akiket a túszokért cserébe helyeznek szabadlábra, kilencen közülük Kelet-Jeruzsálembe, a többiek Ciszjordániába térnek haza. 

A tűzszünet péntek reggel életbe lépett, a megállapodás szerint 50 túszt fog elengedni a Hamász, 

cserébe Izrael pedig 150 foglyot enged el. A tűzszünet négy napig fog tartani, de már negyed 8 körül légiriadó volt egy Gázai övezet melletti izraeli faluban. Palesztin beszámolók szerint kivontak minden katonai légi eszközt a Gázai övezet déli részéből. Az egyezmény szerint Izrael a Gázai övezet déli része felett egyáltalán nem, északi része felett pedig napi hat órán át nem repülhet.