Közélet

A történelem legszörnyűbb telétől rettegnek az ukránok

Dmitro Kuleba attól tart, hogy Ukrajna nem kapja meg Németországtól a Taurus rakétákat. Az izraeli háború eltereli a figyelmet az orosz–ukrán háborúról.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter attól tart, hogy Kijev nem kapja meg Berlintől a neki korábban megígért Taurus rakétákat – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál. A tárcavezető a Die Welt című német lapnak adott interjújában egyértelművé tette, hogy Ukrajna most már nem reménykedik abba, hogy Németországtól megkapja a nagy hatótávolságú Taurus rakétákat.

Ukrajna tél orosz-ukrán háború
Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Kuleba kiemelte, hogy ha ezeket nem is, legalább légvédelmi eszközöket szeretne kapni a németektől.

A történelem legrosszabb telére készülünk. Szemet hunyunk afelett, ha nem kapjuk meg a Taurusokat, viszont kapunk helyette légvédelmi rendszereket. Igyekszünk a lehető legjobban megvédeni erőműveinket

– nyilatkozta az ukrán külügy első embere.

Dmitro Kuleba kijelentette, hogy jelenleg még folytatja a tárgyalásokat a német rakéták átadásáról, és emlékeztetett arra is, hogy jelentős változások történtek Németország hozzáállásában az ukrajnai fegyverszállítás kérdéséhez. Hozzátette, hogy az izraeli háború eltereli a nyugati országok figyelmét Ukrajna helyzetéről, azonban hazájának továbbra is szüksége van szövetségesei támogatására.

Izzik a levegő a Krím-félsziget fölött: újabb dróntámadás történt

Robbanásokat lehetett hallani a Krím félszigeti Szaki városában, ahol orosz légvédelmi bázis is található. Összesen 17, Ukrajnából indított drónt fogott el és semmisített meg az orosz légvédelem kedd reggel.

 

Németország Kijev Dmitro Kuleba
Kapcsolódó cikkek