Közélet

Bahrein is visszahívta nagykövetét Izraelből

Jordánia, Kolumbia és Chile után most a Bahreini Királyság is hazahívta nagykövetét, és kijelentette, hogy támogatja a „palesztin ügyet”.

Bahrein visszahívta nagykövetét Izraelből a Gázai övezeti háború elmérgesedése miatti tiltakozás jeleként, a manámai parlament csütörtökön megerősítette, hogy az izraeli nagykövet elhagyta a Bahreini Királyság területét. A bahreini törvényhozás közlése szerint felfüggesztették a kereskedelmi kapcsolatokat és néhány hétre a repülőjáratokat is Izraellel.

Fotó: AFP

Az izraeli külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy nincs semmiféle döntés vagy közlés az izraeli vagy a bahreini kormány részéről a nagykövetek visszahívásáról, és stabilnak nevezte Izrael és Bahrein kapcsolatát.

Izrael 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Eli Kohen izraeli külügyminiszter szeptember elején nyitotta meg első állandó diplomáciai képviseletét Manámában.

A manámai parlament egyben megerősítette, hogy „eltökélten támogatja a palesztin ügyet”. 

Bahrein mellett már több állam is visszavonta nagykövetét Izraelből. Előbb Bolívia, Chile és Kolumbia, majd Jordánia is bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait a zsidó állammal, amiért katonai offenzívát indított Gázában, és humanitárius katasztrófába sodorta a palesztinokat. Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a lépéssel Jordánia alá akarja támasztani az álláspontját a Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktusban. A chilei külügyminisztérium sajtóközleményében azzal indokolta képviselője, Jorge Carvajal hazahívását, hogy „Izrael elfogadhatatlanul megsértette a humanitárius jogot a Gázai övezetben”.

 

izraeli háború bahrein Hamász
Kapcsolódó cikkek