Egy narancsfa lombjai között élte túl a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadását az a 26 éves izraeli fiatalember, aki pénteken mesélte el történetét az AFP francia hírügynökség munkatársának.

ISRAEL GAZA WARTULKAREM, OCCUPIED WEST BANK -- OCTOBER 20, 2023: A young boy help carry an assault rifle belonging to an older fighter as others support for the Palestinians killed in an Israeli assault on the Nour Shams refugee camp, during a funeral procession near Tulkarem, Occupied West Bank, Friday, Oct. 20, 2023. Israeli forces launched an assault on the Nour Shams refugee camp that killed at least 13 Palestinians and during the operations 10 police officers were wounded, one subsequently died. The weeks since Hamas's unprecedented assault on Oct. 7 have seen Israel intensify its crackdown on the occupied West Bank, with dozens of Palestinians killed and hundreds  Palestinian rights groups say more than a thousand  arrested. (MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES)
Fotó: Getty Images

A Tel-Avivban ételfutárként dolgozó Uriel Balasz egyike volt annak a több mint háromezer embernek, aki a palesztin lakosságú Gázai övezet határához közel lévő Reim kibucban részt vett a Nova törzs elnevezésű, kétnapos technozenei fesztiválon.

Balasz szerint reggel 6 óra körül érte őket a támadás, és a fesztivál egyik pillanatról a másikra rémálommá változott, amikor a Hamász tucatnyi rakétája átrepült a fejük felett.

A fesztivál biztonsági szolgálata azonnal felszólította őket, hogy hagyják el a helyszínt. Barátjával együtt sikerült elbotorkálniuk az autójáig, de pár méter megtétele után támadók vették körül őket. Emiatt a mezőn próbáltak menekülni, és futás közben Balasz sok embert látott lövéstől földre esni vagy már a földön feküdni. Ő maga eljutott egy narancsligetig, és egy dús lombú fán húzta meg magát, majd a géppisztolyropogás elhalkulását követően tovább futott, de – további tíz túlélővel együtt – csak órákkal később tudott bezsúfolódni egy autóba, amelyben egy géppisztolyos rendőr ült elöl.

Az izraeli rendőrség adatai szerint 260 fesztiválozó halt meg a Hamász támadásában.