Közélet

Támadás érte Gáza legnagyobb kórházát

A palesztin tisztviselők és a kórház igazgatója azt állítja, hogy az izraeli erők szándékosan támadják a kórházakat, és „háborút indítottak ellenük”.

Palesztin tisztviselők állítása szerint pénteken izraeli légicsapások érték Gáza legnagyobb kórházát, a Sifát. A támadásban egy ember meghalt, mások pedig megsebesültek. A tisztviselők szerint Gáza északi részén is csapások érték az indonéz és a Rantissi kórház környékét, Izrael szerint itt koncentrálódnak a Hamász erői – írja a Reuters.

Israeli attacks continue on the 34th day in Gaza
Fotó: AFP

Az izraeli tankok, amelyek csaknem két hete nyomulnak előre Gáza északi részén, körbevették a Rantissi, Al-Kudsz és Nasszer gyermekkórházat, ami aggodalmat kelt az ottani betegekben és orvosokban. Mohammad Abu Selmejah, a gázai fő Sifa kórház igazgatója azt nyilatkozta, hogy „Izrael most háborút indít gázai város kórházai, Rantissi, Nasszer kórházai és a Sifa ellen”.

Izrael azt állítja, hogy nem veszi célba a civileket, és mindent megtesz, hogy elkerülje, hogy megtámadják őket. Azt állítja, hogy

a Hamász fegyveresei parancsnoki központokat és alagutakat rejtettek el a Sifa és más kórházak alatt, amit a Hamász folyamatosan tagad.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász kihasználja az olyan civil helyszíneket, mint a kórházak, iskolák, játszóterek és mecsetek, hogy ott építsék ki parancsnokságaikat, ugyanis ezek ritkán veszik célpontba.

Az Egyesült Államok támogatja a humanitárius szünetről szóló izraeli döntést

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Államok megfelelő lépésnek tartja a humanitárius szünetről szóló döntést, és Izraelnek továbbra is tartania kell magát a humanitárius törvényekhez.

A palesztin média videófelvételeket mutatott be a Sifa támadásának utóhatásairól, amelyeken az emberek kiabálnak és sírnak, valamint több vérző személy is látható. Az Egészségügyi Világszervezet szóvivője azt mondta, hogy nem tud részleteket a pénteki incidensről, de 

idézte a kórházból származó kollégáit, akik szerint bombázások érték őket, és „heves erőszak” zajlik a helyszínen.

Palesztin tisztviselők szerint az izraeli erők csütörtökig 10 812 gázai lakost öltek meg október 7. óta, a légi és tüzérségi csapások áldozatainak pedig 40 százaléka gyerek volt. Ezzel ellentétben Izrael azt állítja, hogy a Hamász maga 1400 civilt ölt meg eddig, és 240 embert ejtett túszul.

 

izraeli háború Gázai-övezet Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek