Dél-Korea szerdán bejelentette, hogy részlegesen felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt, miután Phenjan bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját. A hírt Han Dokszu dél-koreai miniszterelnök a szerdai kabinetülést követő televíziós beszédében jelentette be.

Fotó: AFP

A jelenleg nagy-britanniai látogatáson tartózkodó Jun Szogjol elnök a nap folyamán korábban virtuálisan vett részt a phenjani közlés nyomán összeült nemzetbiztonsági tanács megbeszélésén, amelyen a hírszerzés vezetője és több miniszter is részt vett.

Sabrina Singh, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, 

az Egyesült Államok még vizsgálja, valóban sikerült-e Észak-Koreának pályára állítani a műholdat, és hasonló nyilatkozatot tettek dél-koreai, illetve japán tisztségviselők is.

Dél-koreai tisztségviselők továbbá nem zárták ki azt sem, hogy a szerdai felbocsátás – amelyet idén már két phenjani kudarc előzött meg – orosz technikai segítséggel valósult meg.

A 2018-ban aláírt, a két Korea közötti feszültség csökkentését célzó egyezményben a felek a többi között repülés- és fegyvermentes zónákban állapodtak meg, illetve felállítottak egy Korea-közi, forródróttal ellátott összekötő irodát is.

A dél-koreai védelmi minisztérium azt közölte, 

újrakezdi az egyezményben eredetileg megtiltott megfigyelőrepüléseket a két ország közös határszakaszánál.

Mindeközben a dél-koreai Dzsedzsu sziget kikötőjébe érkezett a Santa Fe nevű amerikai atom-tengeralattjáró, egy nappal azt követően, hogy a puszani támaszpontra érkezett a nukleáris meghajtású Carl Vinson repülőgép-hordozó.

A hírt a dél-koreai haditengerészet jelentette be, hozzátéve, hogy szorosabbra fűzik a haditengerészeti kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.