Brazília még az idén tető alá akarja hozni a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) és az közötti szabadkereskedelmi megállapodást – közölte Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével kedden. Brazília az év végéig tölti be az Argentínával, Uruguayjal és Paraguayjal együtt alkotott Mercosur elnökségét.

European Union and Brazil two flags together realations textile cloth fabric texture
Fotó: Oleksii Liskonih

A brazil elnök elmondása szerint a vezetők kedden telefonon arról egyeztettek, hogy a megállapodásról szóló tárgyalások előmozdítása érdekében még a novemberi COP28-klímacsúcson találkoznak. A beszélgetésben a brazil elnök felvázolta érveit Ursula von der Leyennek, aki cserébe azt ígérte, hogy a dubaji klímacsúcs alkalmával megpróbál végleges választ adni a felvetett kérdésekre.

Diplomaták és szakértők meglátása szerint a szabadkereskedelmi tárgyalások befejezését Javier Milei argentin elnökválasztási győzelme is felgyorsíthatja, mert a brazilok a megállapodást még az argentin vezető december 10-i hivatalba lépése előtt szeretnék tető alá hozni.

A szabadkereskedelmi megállapodás alapelveit 2019-ben, két évtizednyi tárgyalások végeztével fektették le. A tárgyalások viszont elhúzódtak egy Brüsszel által szorgalmazott, környezetvédelmi előírásokat tartalmazó, Brazíliát és Argentínát érintő függelék miatt. Brazil közvetítők is úgy tartják, hogy a tárgyalások az utolsó szakaszba érkeztek, így a megállapodás már a riói csúcstalálkozón megszülethet.

Argentína és Brazília 12,5 milliárd eurós pénzügyi támogatást követel az Európai Uniótól a Dél-amerikai Közös Piaccal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás tető alá hozásáért.