Argentína és Brazília 12,5 milliárd eurós pénzügyi támogatást követel az Európai Uniótól a Dél-amerikai Közös Piaccal (Mercosur) kötendő szabadkereskedelmi megállapodás tető alá hozásáért – derült ki egy dokumentumból, amelyről a Reuters számolt be. Három uniós és dél-amerikai diplomata megerősítette az argentin kérés tényét, amelyet Brazília is támogat, amely jelenleg betölti a Mercosur soros elnöki posztját. A csoportnak még Uruguay és Paraguay tagja.

A tárgyalások felgyorsultak, de év végére végezni kell.
Fotó: AFP

Argentína és Brazília is szorgalmazta, hogy többféle kormányzati beszerzést zárjanak ki az európai versenyből,

 de Uruguay és Paraguay nem támogatta az ötletet, mert ez késleltetheti vagy kisiklathatja a két évtizede készülő megállapodást, mondta két diplomata.

„E megállapodás célkitűzéseinek teljesítése érdekében az EU pénzügyi forrásokat biztosít ... legalább 12,5 milliárd euró értékben támogatások, kölcsönök és egyéb pénzügyi eszközök formájában” – olvasható a két héttel ezelőtt bemutatott szövegben.

A brazil külügyminisztérium szóvivője szerint a Mercosur álláspontja folyamatosan alakul, és a Reuters által látott szöveg nem biztos, hogy a legfrissebb változat. „Vannak változások, amelyekről tárgyalnak és egyeztetnek” – mondta a hírügynökségnek.

3d,Illustration,,An,Rescue,Package,Falls,From,The,Sky
Argentína és Brazília jelentős kompenzációt vár.
Fotó: Shutterstock

A szöveg szerint a megnövekedett verseny ellensúlyozására szánt uniós alapok akkor lennének elérhetőek, amikor a vámtarifák csökkenni kezdenek, az árukereskedelem fejezetben szereplő ütemterveknek megfelelően. Egy, a tárgyalásokban részt vevő európai diplomata a Reutersnek azt mondta, hogy a 12,5 milliárd eurós szám „lebegett a levegőben”, de 

a támogatás „nem lesz ilyen összegű”.

A megállapodás 2019 óta függőben van, főként az Amazonas erdőirtásával kapcsolatos európai aggodalmak miatt. Az új támogatási kérelem a Mercosur ellenjavaslatában hangzott el, amely egy környezetvédelmi biztosítékokat javasló uniós kiegészítésre érkezett.

A tárgyalások az elmúlt hónapban videokonferenciákkal felgyorsultak, és a főtárgyalók a jövő héten Brüsszelben találkoznak személyesen, majd október 30-án Brazíliában tartanak egy kibővített találkozót. A pénzügyi támogatás iránti kérelem és a közbeszerzési fejezet újbóli megnyitása azonban megakadályozhatja, hogy idén végleges megállapodás szülessen.

Aggódnak az uniós agrártermelők is a megállapodás miatt.
Fotó: AFP

A Mercosur brazíliai nagykövete a Reutersnek azt mondta, hogy nincs idő a megállapodás fejezeteinek újranyitására. „Ha decemberig nem születik megállapodás, akkor soha nem is fog”.

Spanyolország kereskedelmi miniszterhelyettese, Xiana Mendez pénteken, az európai kereskedelmi miniszterek valenciai találkozója után újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy még mindig lehetséges a megállapodás elérése decemberig. „Nincs akarat a Mercosur-szerződés újbóli megnyitására, de vannak további kérdések, amelyeket a Mercosur-országoknak meg kell vitatniuk” – tette hozzá.

Az egyezménnyel kapcsolatos aggályainak hangot adott az európai mezőgazdasági szervezeteket tömörítő COPA-COGECA is, amely szerint annak súlyos következményei lehetnek az EU mezőgazdaságára.