Ferenc pápa eltávolította posztjáról Joseph E. Stricklandet, a texasi Tyler püspökét, aki az amerikai római katolikus konzervatívok között az egyik legerősebb bírálója – áll a Vatikán szombati közleményében. Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy püspököt felmentsenek tisztségéből.  A Vatikánnal esetleg konfliktusba került egyházi vezetőket a háttérben lemondásra szólítják fel, amelyet a pápa elfogad.

Ferenc pápa egy audiencia után.
Fotó: AFP

A pápák akkor tesznek ilyen, drasztikusnak tartott lépéseket, ha egy püspök visszautasítja a lemondásra vonatkozó kérést. Strickland 65 éves, ez 10 évvel kevesebb, mint a püspökök szokásos nyugdíjkorhatára. A most leváltott püspök már az év elején közölte, hogy visszautasítaná a lemondást, ha megkérnék rá.

Stricklandet, aki közösségi média aktív használója és felhasználója, 2012-ben nevezte ki az egyházmegyébe a néhai Benedek pápa. 

Az egyházi vezető az év elején tweetelte, hogy elutasítja Ferenc pápa „a hit letéteményeseit aláásó programját”. 

Különösen erősen bírálta a pápa azon kísérletét, hogy az egyházat befogadóbbá tegye az LMBTQ-közösség számára, valamint Ferenc azon próbálkozásait, hogy a laikusoknak nagyobb felelősséget adjon az egyházban, és ellenezte a nemrég tartott zsinatot.

Az elbocsátás azt követően történt, hogy az év elején a Vatikán vizsgálatot folytatott a tyleri egyházmegye vezetésével kapcsolatban, amely a katolikus média beszámolói szerint a pénzügyi ügyek kezelésének felülvizsgálatára is kiterjedt. Strickland az amerikai egyház ultrakonzervatív szárnyának egyik leghangosabb zászlóvivőjévé vált, befolyása és jelentősége messze túlmutat a kelet-texasi Tyler kis egyházmegyéjén. 

Tavaly augusztusban a pápa az Egyesült Államokban „reakciós” katolikus egyházról panaszkodott, ahol szerinte a politikai ideológia egyes esetekben felváltotta a hitet. 

Strickland határozottan támogatja Donald Trump volt amerikai elnököt, és a Trumphoz igazodó konzervatív amerikai katolikus médiumok emblematikus figurának tekintik.

 Tavaly, amikor a Vatikán „istenkáromló” közösségimédia-bejegyzések és a püspökökkel szembeni engedetlenség miatt kiátkozta az ultrakonzervatív amerikai abortuszellenes papot, Frank Pavone-t, Strickland azon kevés amerikai püspökök egyike volt, akik nyilvánosan is megvédték őt.

A Vatikán közölte, hogy Ferenc ideiglenesen a texasi Austin püspökét, Joe Vasquezt nevezte ki a tyleri egyházmegye élére.