Egyre nagyobb a botrány Horvátországban, miután a Coca-Cola egyes termékeinek elfogyasztása után többen rosszul lettek – írja a horvát Index.hr hírportál. Egyelőre négy személyről tudni, akik maró érzésre panaszkodtak, de a lapnak időközben a spliti rendőrkapitányság megerősítette, hogy információjuk van arról, hogy szerdán 13 óra 15 perc körül egy spliti étteremben egy férfi fájdalmat érzett a torkában, miután üdítőt ivott. A férfit orvosi segítségnyújtásra szállították.

An employee drives a transpallette with bottles towards the filling station at the Coca Cola headquarters in Zagreb, Croatia, on November 8, 2023. The State Inspectorate ordered the removal of some Coca Cola products, after several cases of intoxication have been reported. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Fotó: Denis Lovrovic / AFP

A lap szerint az érintettek – akik szénsavas italok elfogyasztása után kerültek varasdi és zágrábi kórházakba – többsége már hazamehetett az egészségügyi intézmények információi szerint. A varasdi kórház igazgatója, Damir Poljak szerdán megerősítette a médiának, hogy kedden, nem sokkal este 8 óra után egy beteg érkezett a kórházba, aki kellemetlen érzésre, valamint a torokban és a garatban égő érzésre panaszkodott.

A beteg megemlítette, hogy a Zágrábból Varasd felé vezető úton szénsavas vizet ivott. Az orvosi kezelést követően megállapították, hogy a torok és a szájüreg nyálkahártyájának kisebb károsodásáról van szó, a diagnosztikai vizsgálatok után hazaengedték

– magyarázta az igazgató, aki hozzátette, hogy az esetet a belügyminisztériumnak is jelezték.

A botrány hatására a Coca-Cola bejelentette, hogy kivonja a forgalomból az érintett italokat. Annak ellenére, hogy belső elemzésük nem mutatott ki szabálytalanságot sem a gyártásban, sem a termékekben, mégis úgy döntöttek, hogy a hatósági vizsgálat lezárultáig ideiglenesen kivonják a forgalomból limitált, üveg csomagolású Römerquelle üditőjüket.

A horvát sajtó közben azt írja, egyre több szupermarket jelenti be, hogy nemcsak az érintett szénsavas üdítőt zárják ki az értékesítésből, hanem a Coca-Cola Original Taste és a Coca-Cola Zero termékcsalád összes termékét.

Mindenesetre érdekes, hogy az gyorsriasztási rendszerébe nem került fel a mai eset, ahova egyébként kötelesek bejelentetni a tagállami hatóságok, ha bármilyen rendellenességet tapasztalnak.

Az eset súlyosságát jelzi ugyanakkor, hogy közben a horvát köztársasági elnök, Zoran Milanovic is megszólalt, azt mondta, hogy kártérítést fog fizetni a cég. A Mirror azt írja, hogy a Coca-Cola tulajdonában lévő Römerquelle italt Ausztriában, míg a kólát Horvátországban palackozzák. 

Frissítés 15.07-kor

Délután három órakor egy karlócai mérgezésgyanúról számol be a Jutarnji list, amely azt írja, hogy az illető már kórházba tart.