A kanyarós esetek száma 18 százalékkal emelkedett világszerte 2021–2022-ben, a halálozások száma pedig még megdöbbentőbb mértékben, 43 százalékkal – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből. Az ok: az elmúlt években jelentősen visszaesett az oltottság.

Measles,Rash.,Child,With,Allergy,Rush.,Doctor,And,Patient
Az Egyesült Államokban öt kanyarós betegből egy kórházi ápolásra szorul.
Fotó: Shutterstock

A kanyarós esetek és a halálozások riasztó növekedése világszerte világos figyelmeztető jel. Az oltási arány visszaesése az elmúlt években megágyazott a betegség visszatérésének, különösen a leginkább kiszolgáltatottak, a gyerekek körében

– nyilatkozta a hírről beszámoló ABC Newsnak John Brownstein, a bostoni gyerekkórház egyik vezetője.

Az Egyesült Államokban az idén 41 esetet jelentettek több mint egytucatnyi szövetségi államból. 2019 volt a legrosszabb év, akkor legalább 31 államban 1274 ember betegedett meg – ez volt a legmagasabb szám 1992 óta.

„A jelenlegi járvány határozott figyelmeztetés, milyen hatásokkal jár az oltással szembeni habozás, és aláhúzza, mekkora szükség van erőteljes kampányra, hogy erősítsük a vakcinák iránti bizalmat” – tette hozzá Brownstein.

Becslések szerint 2019-ben a 13–17 év közötti amerikaiak 92 százaléka volt beoltva kanyaró ellen, de szakértők szerint 95 százalékos átoltottság szükséges ahhoz, hogy ne törjön ki járvány.

Covid,Vaccination,During,Global,Pandemic.,Adolescent,Girl,In,Face,Mask
Tavaly világszerte 33 millió gyerek nem kapta meg az esedékes kanyaróoltást.
Fotó: Shutterstock

A gyerekek általános oltottsága – kanyaró, torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás és bárányhimlő ellen – visszaesett az elmúlt években az óvódások között, a 2019-es 95 százalékról 94-re 2020-ban és 93 százalékra 2021-ben.

A WHO legfrissebb adatai szerint 37 országból jelentettek nagyobb járványt tavaly, míg egy évvel korábban csak 22 országból.

A legtöbb érintett ország afrikai, de vannak közöttük a Földközi-tenger keleti térségéből is, és járványt jelentettek Kárpátaljáról is. A becslések szerint világszerte évente átlagosan kilencmillió eset van, és 136 ezren halnak meg kanyaróban, többnyire gyerekek.

Tavaly 33 millió gyerek nem kapta meg az esedékes oltást, köztük 11 millió az elsőt igen, de a másodikat nem, pedig a vakcina az első adag után 93, a második után pedig 97 százalékos védettséget nyújt. A kanyaró ráadásul súlyos egészségi komplikációkkal járhat, elsősorban az öt évnél fiatalabbak esetében. Az Egyesült Államokban öt kanyarós betegből egy kórházi ápolásra szorul.