Újabb húsz nappal meghosszabbíthatja a határellenőrzőst Szlovénia a Magyarországgal közös határszakaszon, írja a szlovéniai Delo.

Letenye, 2019. december 13.Az M70-es gyorsforgalmi út kétszer kétsávosra bővített, Letenye és Tornyiszentmiklós-országhatár közötti szakasza Letenye közelében az átadóünnepség napján, 2019. december 13-án. A 13,7 kilométer hosszúságú útszakasz 16,7 milliárd forintos költségből újult meg.MTI/Varga GyörgyLetenye, 2019. december 13.
Az M70-es gyorsforgalmi út kétszer kétsávosra bővített, Letenye és Tornyiszentmiklós-országhatár közötti szakasza Letenye közelében az átadóünnepség napján, 2019. december 13-án. A 13,7 kilométer hosszúságú útszakasz 16,7 milliárd forintos költségből újult meg.
MTI/Varga György
Fotó: Varga György / MTI

A lap emlékeztet arra, hogy déli szomszédunk még október 19-én döntött arról, hogy a migrációs és terrorfenyegetettségre hivatkozva felfüggeszti a schengeni egyezményt, és ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a horvát és magyar határon. Ezt azóta kétszer meghosszabbította, legutóbbi most vasárnap, ez jár le november 19-én, azaz most vasárnap. A válasz magyar részről sem maradt el, Szijjártó Péter külgazdasági külügyminiszter akkor azt mondta, hogy a döntés egy pofonnal ér fel, mivel a lezárt határok óriási kárt okoznak Európa gazdaságának.

Marko Gasperlin rendőrfőkapitány arról beszélt egy eseményen a Delo tudósítása szerint, hogy az állam bizonyos indokokkal akár két hónappal is meghosszabbíthatja a belső határellenőrzést. Ez azt jelenti, hogy december 21. után már nehezebb lesz jogalapot találni az esetleges megújításhoz.

Ismertetése szerint október 21. óta a rendőrség 291 harmadik országbeli állampolgártól tagadta meg Szlovéniába történő beutazást. Ami az illegális határátlépések számát illeti, év eleje óta 52 506 esetet regisztráltak, többségük afgán, pakisztáni, marokkói, bangladesi és orosz volt.

A lap azt írja, hogy a határellenőrzés visszaállítása óta nem volt fél órát meghaladó várakozási idő, leszámítva néhány rövidebb várakozási időt a kisebb átkelőhelyeken.