Közélet

Szijjártó Péter szerint a szlovén határellenőrzés egy pofonnal ér fel

Európa versenyképessége napról napra romlik, a migráció és az ennek következtében megnőtt terrorfenyegetettség miatt lezárt határok óriási kárt okoznak – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy Olaszország határellenőrzést vezet be a szlovén határon, ezért a szlovén kormány is mérlegeli, hogy szintén visszaállítja a horvát és a magyar határon is az ellenőrzést. Nem hivatalos információk szerint erről a szlovén kabinet csütörtökön dönt, amiről tájékoztatja majd az Európai Bizottságot. Az okok a terrorizmus és a szervezett bűnözés megelőzése, valamint az európai és a közel-keleti biztonsági feltételek megváltozása. A szlovén média szerint az intézkedések legalább két hónapig tartanak. 

Szijjártó Péter / Facebook
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A párhuzamos társadalmak kialakulása és a terrortámadások, valamint a közelmúlt terrorcselekményei az európai emberek fizikai biztonságát fenyegetik

– írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalára. A külgazdasági és külügyminiszter megfogalmazása szerint az illegális migráció veszélyt jelent Európára, ezt pedig  „sokáig próbálták tagadni Európa liberális politikusai”.

Kifejtette, hogy 

kárt szenved az európai gazdaság is, hiszen a schengeni zónán belüli határellenőrzések nehezítik és lassítják a kereskedelmi forgalmat és a vállalatok határon átnyúló működését. 

Hozzátette, hogy Európa versenyképessége napról napra romlik, a migráció és az ennek következtében „megnőtt terrorfenyegetettség miatt lezárt határok most ennek az amúgy is megroggyant versenyképességnek adnak egy nagy pofont”.

Lapunk arról is beszámolt már, hogy október 5-től 14-ig visszaállították határellenőrzést a szlovák–magyar határon. Ideiglenes intézkedésről volt szó, azonban ez meghosszabbítható. A kormány az illegális bevándorlás megfékezése miatt határozott a határellenőrzés visszaállításáról.

 

Szijjártó Péter határellenőrzés terrortámadás terrorcselekmény
Kapcsolódó cikkek