Meghaladta a tízezret Ukrajnában a civil halálos áldozatok száma az orosz hadművelet tavaly februári kezdete óta – közölte az ENSZ Emberi Jogi Hivatala. A világszervezet ukrajnai emberi jogi missziója, amely országosan több tucat megfigyelővel dolgozik, azt is jelezte, hogy a civil halottak száma a hivatalosnál nagyobb lehet, ugyanis a halálesetekkel kapcsolatos hitelesítési munka még folyamatban van. 

Aftermath of Russian rocket attack in Ukraine
Fotó: Amadeusz Mikolaj Swierk

Ez magában foglalja az orosz invázió első hónapjait, amikor heves harcok folytak Mariupolért. A halálesetek többségét olyan területpusztításra használt robbanófegyverekkel okozták, mint tüzérségi lövedékek, rakéták és kazettás lőszerek. Az ENSZ összesítése szerint az utóbbi három hónapban a polgári halálesetek nagyjából fele messze a frontvonalak mögött következett be nagy hatótávolságú orosz rakéták és

a becsapódáskor fel nem robbant lőszerek következtében.

A világszervezet adataiból kitűnik, hogy az áldozatok között magas az olyan idős emberek száma, akik nem akartak vagy nem tudtak biztonságos helyre költözni. A halottak több mint kétharmada 60 éven felüli, ez a korosztály az ukrán társadalom alig negyedét teszi ki.

Az orosz hadügyminiszter szerint kudarcba fulladt az ukrán átkelés a Dnyeperen

A Dnyeper bal partján, Herszon közelében megkísérelt partraszállás kudarcba fulladt, és az ukrán erők november eleje óta több mint 13 700 embert és mintegy 1800 egységnyi fegyverzetet és hadfelszerelést veszítettek – mondta Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter a tárca keddi vezetőségi ülésén. Sojgu szerint az orosz csapatok sikeresen folytatják az aktív védekezést, magabiztosan tartják a frontokat a harci érintkezés teljes hosszában, fokozatosan javítva pozíciójukat.