Közélet

Az orosz hadügyminiszter szerint kudarcba fulladt az ukrán átkelés a Dnyeperen

Az orosz hadügyminiszter szerint idén több mint háromszorosára nőtt a rakétaellátás a hadseregnél.

A Dnyeper bal partján, Herszon közelében megkísérelt partraszállás kudarcba fulladt, és az ukrán erők november eleje óta több mint 13 700 embert és mintegy 1800 egységnyi fegyverzetet és hadfelszerelést veszítettek – mondta Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter a tárca keddi vezetőségi ülésén.

Sojgu szerint az orosz csapatok sikeresen folytatják az aktív védekezést, magabiztosan tartják a frontokat a harci érintkezés teljes hosszában, fokozatosan javítva pozíciójukat. Elmondása szerint sok ukrán katona megadja magát, miután felismeri az orosz védelem áttörésére tett kísérletek értelmetlenségét.

Russian Defense Minister Sergei Shoigu
Fotó: AFP

A miniszter elmondta azt is, hogy 

az év eleje óta az orosz hadseregnek szállított rakéta- és tüzérségi fegyverek főbb típusainak mennyisége 4,9-szeresére, a páncélozott eszközöké több mint háromszorosára, a drónoké 16-szorosára, a csapásmérő eszközöké pedig 12-szeresére nőtt. 

Megötszöröződött a leszállított nagy hatótávolságú precíziós rakéták száma. Szólt arról is, hogy az állami megrendelések duplázódása mellett is legalább 98 százalékban teljesül a folyó évi terv.

Kifejtette, hogy a haditengerészeti rakéták rendkívül hatékonyak, 270 rakétacsapás segítségével több mint 330 objektumot semmisítettek meg, miközben idén több mint háromszorosára emelkedett a rakétaellátás.

Az oroszok keddi hadijelentése három frontszakaszon öt ukrán támadás visszaveréséről számolt be, melynek során az ukránok 340 főt vesztettek. A legnagyobb emberveszteséget, több mint 130 főt az ukrán fél a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el. Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három gyalogsági harcjárművet és öt drónt.

 

Dnyeper rakéta háború Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek