A III. Sándor császár nevű új, orosz atom-tengeralattjáró sikeresen tesztelte a Bulaja interkontinentális ballisztikus rakétát – közölte vasárnap az orosz hadügyminisztérium.

A hat nukleáris töltet hordozására alkalmas rakétát az Oroszországtól északra található Fehér-tenger mélyéről indította el az atom-tengeralattjáró, és az sikeresen eltalálta a több ezer kilométerre fekvő célpontját a Kamcsatka-félszigeten – írja a Reuters.

A Knyaz Vlagyimir Borej-A osztályú atom-tengeralattjáró.
Fotó: AFP

A rakétakilövés az utolsó eleme a teszteknek az orosz hadügyminisztérium szerint, mielőtt döntés születne a hajó hadrendbe állításáról. A III. Sándor császár a hetedik Projekt 955 Borej (Sarki szél) atom-tengeralattjáró és a negyedik a modernizált Borej-A változat.

A hajóosztályt a NATO Dolgorukij-osztályként ismeri, miután az első ilyen hajó neve Jurij Dolgorukij volt. 

A hidegháború lezárulta óta ez az első új generációs orosz atom-tengeralattjáró.

A Borej-osztályú tengeralattjárók fegyverzete 16 Bulava rakéta. A fegyver hatótávolsága 8 ezer kilométer. A tervek szerint 10-12 Borej-osztályú tengeralattjárót építene Oroszország, melyek az Északi- és a Csendes-óceáni flottában állnának szolgálatba.

Három ilyen tengeralattjárót építenek most is, a Knyaz Pozsarszkijt, a Dmitrij Donszkojt és a Knyaz Potemkint, miközben további kettőt terveznek az orosz média szerint.