A jemeni síita húszi lázadók vezetője szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi misszió csatatérré változtatja a Vörös-tenger területét, ezért arra szólította fel szerdán az országokat, hogy ne csatlakozzanak a biztonsági művelethez. A nemzetközi hajózásra a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államok mostani lépése jelenti, amelynek célja a Vörös-tenger, az Ádeni-öböl és a Báb al-Mandab-szoros katonai övezetté alakítása – hangoztatta televíziós beszédében Abdulmalik al-Húszi, a felkelők vezetője.

Houthi graduates hold military parade in Yemen's Amran
Fotó: MOHAMMED HAMOUD / AFP

A lázadóvezér megfenyegette Washingtont: amennyiben célba veszik a jemeni felkelőket, válaszlépésként ők is csapást mérnek az amerikai hadihajókra.

Nem fogjuk tétlenül nézni, ahogyan az amerikaiak a helyzet fokozásával valami bolondságot követnek el, célba veszik országunkat vagy háborút hirdetnek ellenünk

– jelentette ki.

Al-Húszi óva intette az amerikaiakat attól, hogy katonákat küldjenek Jemenbe: "sokkal kíméletlenebb dolgokkal kell itt szembenézniük, mint amivel Afganisztánban szembesültek vagy amit Vietnamban szenvedtek el" - hangoztatta.

A felkelővezér felszólította az európai és a Vörös-tengerrel határos országokat: 

ne csatlakozzanak az újonnan bejelentett, amerikai vezetésű nemzetközi művelethez.

A felkelők folytatják az izraeli tulajdonú, illetve izraeli kikötők felé tartó hajók elleni támadásokat – közölte Abdulmalik al-Húszi, biztonságos közlekedést ígérve a területen közlekedő többi hajó számára. A felkelők november óta minden Izraellel kapcsolatban álló hajót célpontnak tekintenek mindaddig, amíg - mint közölték - az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet élelmiszerhez és orvosi felszereléshez nem jut.

A húszi felkelők azonban olyan hajókat is célba vettek, amelyek nem állnak kapcsolatban Izraellel - emiatt a nagy hajótársaságok felfüggesztették a forgalmat a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornát érintő útvonalaikon.

A Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó, az Egyesült Államok vezette Prosperity Guardian elnevezésű művelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek és Spanyolország az Egyesült Államokkal együtt közös járőrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A koalícióhoz szerdán Dánia is csatlakozott.

A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen.