Közélet

Az USA megelégelte a jemeni felkelők aknamunkáját – a globális kereskedelem tíz százaléka a tét

Az Egyesült Államok nem tűri tovább, hogy a húszi lázadók Jemenből veszélyeztessék a Vörös-tengeren haladó teherhajókat. A felkelők Izrael gázai hadjárata miatt lőnek rakétákat a hajókra, ezt addig folytatni akarják, ameddig Izrael abba nem hagyna a Hamász üldözését. Ezen az útvonalon halad a világkereskedelem 10 százaléka, sok nemzetet érint a helyzet megoldása.

A Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó, az Egyesült Államok vezette munkacsoport megalakítását jelentette be hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen. A művelettel a Vörös-tenger déli részén, valamint az Ádeni-öbölben jelentkező biztonsági kihívásokra kívánnak választ adni, célja pedig a szabad áthaladás biztosítása, továbbá a régiós biztonság és fejlődés erősítése – jelentette ki a bahreini látogatáson tartózkodó Lloyd Austin.

Cargo ships are seen at Israel's Haifa commercial shipping port in the Mediterranean Sea on December 13, 2023. In solidarity with Palestinians in Gaza, Yemen's Houthis are warning that they will target cargo vessels sailing through the Red Sea if they are heading for Israeli ports, regardless of their nationality. (Photo by Mati Milstein/NurPhoto) (Photo by Mati Milstein / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Mati Milstein / AFP

Hozzátette, hogy a kezdeményezéshez mások mellett az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Bahrein, Kanada és Norvégia is csatlakozik.

Aláhúzta: 

az atrocitások nem pusztán a szabadságára mérnek csapást, hanem veszélybe sodorják a legénység életét, valamint nemzetközi jogba ütköznek.

Mindeközben az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (CENTCOM) újabb, a Vörös-tenger déli részén áthaladó hajók elleni húszi támadásokról számolt be, az Egyesült Államok pedig ismét felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegyen lépéseket az atrocitások ellen.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló, Irán támogatását élvező húszik a műveleteket a palesztinok iránti szolidaritással indokolják. A húszik a gázai fegyveres konfliktus októberi kirobbanása óta több alkalommal indítottak drón- és rakétatámadást izraeli területek ellen.

A felkelők azt is közölték, hogy 

az Izrael felé haladó minden hajót célpontnak tekintenek mindaddig, amíg az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet élelmiszerhez és orvosi felszereléshez nem jut.

A bejelentés nyomán a jelentősebb hajózási vállalatok felfüggesztették a forgalmat a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornát érintő útvonalaikon.

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő, 163 kilométeres Szuezi-csatornán halad át a mintegy 10 százaléka. Az útvonal hiányában a hajóknak a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Jóreménység foka felé kell kerülniük, ez pedig körülbelül két héttel megnöveli útjuk hosszát.

 

világkereskedelem Vörös-tenger Egyesült Államok húszik
Kapcsolódó cikkek