Ron Prosor, Izrael németországi nagykövete felszólította a berlini hatóságokat, hogy adjanak erőteljesebb választ az országban erősödő antiszemitizmusra. A Hamász október 7-i támadása óta számottevően emelkedik Németországban a zsidóellenes atrocitások száma, a rendőrség adatai szerint december 21-ig több mint 1100 ilyen eset történt.

Display case for exhibition on Jewish Moabit damaged
Megrongált zsidó plakát. Fotó: Annette Riedl / picture alliance via Getty Images

„Egyszerűen nem történhet meg, hogy a zsidók félnek kipát viselni az utcán vagy héberül beszélni telefonon. Fel kell ébrednünk” – nyilatkozta Prosor a DPA hírügynökségnek. „Az emberek félnek elvinni a gyerekeiket az iskolába, ha az iskolát nem őrzik: ezek a körülmények nem normálisak. A félelem mindenhol jelen van” – tette hozzá.

A Deutsche Welle tudósítása szerint 

az antiszemita incidensek többsége károkozás az ingatlanokban és gyűlöletbeszéd,

és korábban is rendszeres volt: az év első negyedében 588, a másodikban 609, a harmadikban pedig 540 ilyen esetet regisztráltak, a növekedés azonban az utóbbi három hónapban így is erős.

March Against Antisemitism In Duesseldorf
A németek az antiszemitizmus ellen is utcára vonultak.
Fotó: Ying Tang / NurPhoto via AFP

Prosor hangsúlyozta, hogy bár az antiszemitizmus nem kizárólag Németországban jelent problémát, az Európai Unióban is megugrott az ilyen bűncselekmények száma, Berlinnek különleges felelőssége ezek kezelése. 

Németországban még fontosabb változtatni ezen. Amikor Molotov-koktélokkal próbálnak zsinagógákat felgyújtani, akkor nem elég szavakkal reagálni, tenni is kell

– fogalmazott.

Különösen fontosnak tartja az oktatást, Izrael jobb megismertetését. „Komoly problémánk van a fiatalokkal. Minél fiatalabb valaki, annál kevesebbet tudnak Izraelről” – vélekedett.

„Meg kell kérdeznünk magunktól, hogy milyen valóságban, milyen társadalomban és milyen országban akarunk valójában élni. Olyan országban, ahol rendőröknek kell védeniük az óvodákat? Olyan országban, ahol a zsidó iskolákat éjjel-nappal őrizni kell? Olyan országban, ahol Dávid-csillagot festenek a zsidók otthonaira? Nem tarthatjuk ezt normálisnak” – nyilatkozta.