Közélet

Az Európai Unió szankciókat akar kivetni az izraeli telepesekre

Szankcionálni akarja az Európai Unió azokat az izraeli telepeseket, akik erőszakosan léptek fel a palesztinokkal szemben Ciszjordániában. Emellett Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arról is beszélt, hogy létre kell hozni a független palesztin államot, még akkor is, ha ez nem tetszik Izraelnek.

Az azt fogja javasolni a tagországok kormányainak, hogy vezessenek be szankciókat azokkal a szélsőséges izraeli telepesekkel szemben, akik erőszakos cselekményeket követnek el palesztinokkal szemben Ciszjordániában – közölte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn. Josep Borrell a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az EU az izraeli telepesek által a palesztinok ellen elkövetett erőszakos támadások leállítására szólít fel.
 

European Commission vice-president in charge for High-Representative of the Union for Foreign Policy and Security Policy Josep Borrell speaks to journalists as he arrives for a Foreign Affairs Council (FAC) at the EU headquarters in Brussels on December 11, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Azon fogunk dolgozni, hogy szankciókat javasoljunk a ciszjordániai szélsőséges telepesekkel szemben

– fogalmazott.

Hangsúlyozta, a Palesztin Hatóság uniós pénzügyi támogatásának folytatódnia kell. Az éves uniós támogatásnak azonban biztosítékokat kell tartalmaznia arra vonatkozóan, hogy ezek a pénzek semmi esetre se járuljanak hozzá terrorizmus finanszírozásához, illetve gyűlölet vagy antiszemitizmus szításához – mondta.

Közölte továbbá, hogy a régió békéje és stabilitása érdekében 

az Európai Unió javaslatokat készít elő a kétállami megoldás, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására. 

A teljes nemzetközi közösségnek el kell köteleződnie ezen megoldás mellett, noha Izrael elutasítja azt – mondta. Izrael biztonsága nem szavatolható katonai eszközökkel, azt csak a konfliktus politikai rendezése biztosíthatja – húzta alá.

Izrael elérte Hán Júnisz belvárosát, a Hamász a túszok kivégzésével fenyegetőzik

Miközben az izraeli erők elérték Hán Júnisz belvárosát, a Hamász terrorszervezet továbbra is az általuk túszul ejtettek életével fenyegetőzik, velük próbál egyezséget kicsikarni Izraeltől.

Josep Borrell az ukrajnai háborúval összefügésben azt mondta: Kijev rendkívül fontos reformokat hajtott végre, azok figyelembevétele mellett az európai politikusoknak még ezen a héten fontos döntéseket kell hozniuk.

Ukrajna támogatásával kapcsolatban azt mondta: mindenképpen el kell kerülni, hogy Oroszország győzedelmeskedjen. Ennek érdekében folytani kell a megtámadott ország támogatását a katonai eszközök átadása mellett a finanszírozás területét érintően is.

A jelenlegi nem lehet az Ukrajnának szánt támogatás visszaesésének az időszaka, most a támogatás fokozásának kell következnie

– húzta alá az uniós diplomácia vezetője, majd hozzátette: Kijev támogatásához egységre, uniós összefogásra van szükség.

 

Izrael túsz Európai Unió Hamász
Kapcsolódó cikkek