Közélet

Izrael elérte Hán Júnisz belvárosát, a Hamász a túszok kivégzésével fenyegetőzik

Miközben az izraeli erők elérték Hán Júnisz belvárosát, a Hamász terrorszervezet továbbra is az általuk túszul ejtettek életével fenyegetőzik, velük próbál egyezséget kicsikarni Izraeltől.

Az izraeli tankok elérték Gáza déli részén fekvő Hán Júnisz városának szívét, amikor a Hamász újabb követeléseket adott ki a palesztin foglyok szabadon bocsátására, miközben a fogvatartott túszok kivégzésével fenyegetőznek. Hán Júnisz lakói elmondták, hogy az izraeli harckocsik vasárnap elérték a városon áthaladó észak-déli főutat, miután az éjszakán át tartó heves harcok lelassították az izraeli előrenyomulást keletről – számol be a The Guardian.

Fotó: AFP

Egyes jelentések szerint a harcoktól nyugatra eső területeken harci repülőgépeket is észleltek. Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy több tucat Hamász harcos megadta magát, és ezt a szervezet végének kezdetének nevezte. A palesztin fegyveres csoport ezt cáfolta, és „hamisnak és alaptalannak” nevezte az állítást.

A Hamász egy közleményben kijelentette, hogy ameddig Izrael nem teljesíti a palesztin foglyok elengedésére tett követeléseiket, addig egy túsz sem hagyja el élve Gázát. 

Egy televíziós nyilatkozatban a Hamász szóvivője azt mondta, hogy a terrorszervezet „készen áll arra, hogy minden katonát elengedjen minden foglyunkért cserébe”.

Az Egészségügyi Világszervezet „katasztrofális” gázai egészségügyi helyzetéről szóló jelentései közepette palesztin aktivisták hétfőn globális sztrájkra szólítottak fel annak érdekében, hogy Izraelt tűzszünetre kényszerítsék. Itt az ideje a világméretű sztrájknak – sürgette az egyik felhívás. De nem volt világos, hogy az erőfeszítés globálisan elterjed-e, illetve hatással lesz-e Izrael háborús terveire.

 

fogolycsere izraeli háború Khan Yunis Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek