Közélet

Az orosz–ukrán háború 657. napja – Az IMF újabb 900 millió dolláros részletet bocsát Ukrajna rendelkezésére

"A háború elhúzódása továbbra is feszültség alatt tartja Ukrajna államháztartását" - mondta Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója. Az oroszok közben lassan de biztosan nyomulnak előre.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) újabb 900 millió dolláros finanszírozási részlet folyósítását engedélyezte Ukrajnának – jelentette be a szervezet december 11-én.

Fotó: AFP

A részlet az Extended Fund Facility (EFF) hatálya alá tartozik, amely egy négyéves finanszírozási megállapodás, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy rendszeres részletekben 15,6 milliárd dolláros pénzügyi támogatáshoz jusson hozzá. Az IMF Igazgatósága a megállapodás második felülvizsgálatának jóváhagyását követően bocsátotta ki a forrásokat , amelyet személyzeti szinten 2023 novemberében hagytak jóvá.

"A háború elhúzódásával továbbra is feszültség alatt tartja Ukrajna államháztartását" - mondta Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója az Igazgatóság megbeszélése után.

Voldodimir Zelenszkij az IMF igazgatójával is személyesen találkozott Washingtonban. Látogatása során Zelenszkij megbeszéléseket folytatott David Malpass Világbank elnökével is. Emellet a nap folyamán az elnök találkozott az amerikai védelmi vállalatok vezetőivel is, hogy megvitassák a tüzérségi lőszer-, légvédelmi és rakétarendszerek közös gyártásának továbbfejlesztését.

A Fehér Ház korábban bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök meghívta Zelenszkijt Washingtonba, hogy "hangsúlyozza az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettségét Ukrajna népének támogatása iránt". Biden és Zelensky találkozóját december 12-re tervezik. Az ukrán elnök 64 milliárd dollárt remél a találkozótól. A Fehér Házban viszont nincs egyetértés ennek utalásáról.

22:46

Több mint háromszázezer orosz katona hunyt el vagy sebesült meg a háború kitörése óta

Megközelítőleg 315 ezer katonát vesztett Oroszország az Ukrajna elleni invázió közel két évvel ezelőtti megindítása óta, ez az akkori aktív katonai állományának 87 százalékát teszi ki – mutatott rá az amerikai hírszerzés adatai alapján a Kyiv Independent napilap.

22:45

Josep Borrell nemtetszését fejezte ki az oroszországi választások kapcsán

Oroszországnak nincs joga választásokat tartani Ukrajna nemzetközileg elismert területein, az ilyen intézkedés súlyosan sérti az ENSZ Alapokmányát, valamint Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi épségét – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy keddi közleményében.

 

19:56

Drasztikusan megvágja az ír kormány az ukrán menekültek számára járó támogatások összegét

Az ír kormány eddig véleménye szerint arányaiban messze a nyugati átlag felett segítette ki az ukrán menekülteket, most azonban ideje, hogy az európai példákhoz igazodjon.

16:05

Kibertámadás érte a legnagyobb ukrán mobilszolgáltatót – a légiriadó-rendszerek sem működnek

Kibertámadás érte kedd reggel a Kyivstart, Ukrajna legnagyobb távközlési vállalatát, emiatt az érintett előfizetőknél átmenetileg szünetelt a mobil- és internetes szolgáltatás. Kijev városi tanácsának jelentése szerint a kijevi régióban található Boriszpilben is leállt a légiriadó-rendszer. A hangosbemondóval felszerelt rendőrcsapatok ideiglenes légi riasztást adnak.

15:03

A nyugati vállalatok az orosz hadsereg legnagyobb beszállítói, nem Kína

Így már nem meglepő, hogy miért hatástalanok a szankciók. Az orosz hadigépezet legfontosabb alapelemei ugyanis még mindig nyugati vállalatoktól származnak.

13:34

Ausztriában német segítséggel jutott új csúcsra az orosz földgáz importaránya

Több oka is van annak, hogy miért ugrott rekordszintre az orosz földgáz aránya az osztrák gázimporton belül. Egyrészt helyreállt a szerződésszerű orosz szállítás, másrészt az enyhe őszi időjárás és a visszaeső fogyasztás miatt nem is igen volt szüksége Ausztriának további szállításokra. Van azonban egy fájó pont is, s ez nem más, mint hogy a német szomszéd növekvő mértékben vet ki illetéket a tárolóiból származó földgázra.

12:47

Ballisztikus rakétával támadhattak Oroszországra

Szovjet korból megmaradt ballisztikus rakétával lőtték Oroszországot. A rakétát Belgorod megye felett lőtte le az orosz légvédelem. Ukrajna nem vállalta magára a támadást.

12:35

Szijjártó: sem az EU, sem Ukrajna nem áll készen a csatlakozásra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország a bővítéspártiakhoz tartozik, amikor a Nyugat-Balkán országainak EU-s csatlakozásáról van szó, ezért elfogadhatatlannak tartja a diszkriminálásukat. Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár is kategorikusan felszólalt Ukrajna és Moldova európai uniós csatlakozásának gyorsított eljárása ellen. Sőt, az Európai Bizottság által követelt többlet forrást sem fogják megszavazni.

12:24

A magyar sofőrök elfoglalták a záhonyi határátkelőt, hogy feltartsák a beözönlő ukrán kamionokat

A lengyelekhez és a szlovákokhoz hasonlóan a magyar kamionosok is demonstrációba kezdtek a szabályozás nélkül beáramló ukrán sofőrökkel szemben. A háború kitörése óta az Európai Unió hozzáférést biztosít Ukrajnának az unió belső piacához, hogy ezzel segítse a bajba jutott nemzetet. Ezzel azonban az ukránok visszaélnek, és már elkezdték kiszorítani a határ menti nemzeteknél a hazai konkurens cégeket.

10:51

A medve mancsai, vagy a sas karmai az erősebbek?

Elképzelhető-e egy „nagy” háború a két, nukleáris fegyverzet szempontjából szuperhatalom, az USA és Oroszország között? Az elemzők nagy többsége szerint nem zárható ki. Ukrajna, a helyzet képlékenysége bármilyen konfliktust kiválthat.

08:19

Kártérítést követelnek a német cégek a kormányuktól az Oroszországból való kényszerű kivonulás miatt

A német állam akár több milliárd eurós kártérítési kötelezettség elé is nézhet, miután több cég is jelezte, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók számukra jelentős károkat okoztak és ezt bevasalnák a kormányon.

orosz ukrán háború Ukrajna imf Egyesült Államok Világbank
Kapcsolódó cikkek