Közélet

Az orosz-ukrán háború 673. napja – A Biden-kormányzat csendben változtat Ukrajnával kapcsolatos stratégiáján

A Biden-adminisztráció szerint az Ukrajnának nyújtott amerikai és európai segélyek komoly veszélyben vannak, ezért az amerikai kormányzat és az európai tisztviselők csendben áthelyezik a hangsúlyt Ukrajna céljainak támogatásáról és az Oroszország feletti teljes győzelemről a helyzetének lehetséges javítására és a háború befejezéséről szóló tárgyalásokra.

Az amerikai és az európai hatóságok az ukránok sikertelen ellentámadása és a finanszírozási problémák miatt figyelmüket az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásról az Orosz Föderációval folytatott esetleges tárgyalások lehetőségére fordítják – közölte a Politico című újság saját forrásaira hivatkozva december 27-én. A lap szerint egy ilyen tárgyalás valószínűleg azt jelentené, hogy Ukrajna egyes részeit kénytelen lesz átadni Oroszországnak.

Fotó: AFP

„Két éve Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra összpontosít, hogy kiszorítsa az orosz csapatokat Ukrajnából. Washington most a védekezőbb testtartásra való átállásról tárgyal” – áll a cikkben.

Amint az újság forrása hangsúlyozta, a védelem felé irányuló stratégiai elmozdulás célja Ukrajna pozíciójának megerősítése az Orosz Föderációval folytatott esetleges tárgyalásokon. Megjegyzik, hogy a Nyugat is az éghajlati tényezőre építve tervez, hiszen a következő két-három hónapban már nehezebb lesz támadásba lendülni.

A Fehér Ház és a Pentagon nyilvánosan kitart amellett, hogy nincs hivatalos változás politikájában – továbbra is támogatja Ukrajna azon célját, hogy az orosz hadsereget teljesen kiszorítsa az országból. De az ukránokkal az amerikai és európai tisztviselők is tárgyalnak Kijev erőinek átcsoportosításáról, egy erősebb védelmi vonal kialakítása érdekében. Ez az erőfeszítés magában foglalja a légvédelmi rendszerek megerősítését, valamint erődítmények, borotvadrót akadályok, páncéltörő akadályok és árkok építését is Ukrajna és a fehéroroszországi északi határ mentén – mondták a tisztviselők a lapnak.

Ezen túlmenően a Biden-kormányzat Ukrajna saját védelmi ipara gyors feltámasztására összpontosít, hogy az utóbbi elláthassa magát a szükséges fegyverekkel, amelyeket az Egyesült Államok Kongresszusa nem akar folyamatosan pótolni. A kiadvány megjegyzi, hogy Biden számára az ukrán konfliktus a feszült választási kampány közepette „nehéz feladatnak” bizonyulhat.

„Mivel Ukrajnának mind a csapatai, mind a fegyverei fogynak, Zelenszkij elzárkózása a Moszkvával folytatott új tárgyalások megfontolásától belföldön politikailag egyre tarthatatlanabbnak tűnik. A további félmillió katonát behívni igyekvő ukrán elnök egyre nagyobb hazai ellenállásba ütközik főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok és Vitalij Klicsko kijevi polgármester részéről” – írja a Politico.

A kiadvány forrásai azt állítják, hogy egy esetleges tavaszi orosz offenzíva problémát jelenthet Ukrajnának. A Fehér Házból származó információk szerint ugyanakkor az ukránok támadásait nem akarják akadályozni, az erősebb védelem kiépítésével arra akarnak koncentrálni, hogy az esetleges tárgyalások elkövetkezésekor minél jobb helyzetbe kerüljön az ukrán fél.

17:13

Az oroszok visszafoglalták azokat a Zaporizzsja melletti területeket, amelyeket az ukránok nyáron felszabadítottak

16:05

Ismét napirenden a Nyugaton maradt orosz vagyon elkobzásának kérdése

Az Egyesült Államok javasolta, hogy a G7 hozzon létre munkacsoportokat abból a célból, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne elkobozni mintegy 300 milliárd dollár értékű, befagyasztott orosz eszközt.

13:15

Fel kell készülni egy katonai konfliktusra Oroszországgal – közölte a holland hadsereg parancsnoka

Magas rangú holland katonai vezető figyelmeztette a lakosságot: nem szabad azt gondolni, hogy biztonsága garantált csak azért, mert 1500 kilométer választja el Oroszországtól.

12:11

Ororszország fengyeget: Finnország lehet a vesztese a NATO terjeszkedésnek

Az északi ország idén csatlakozott a NATO-hoz, ennek hírét Oroszország nem fogadta örömmel. Különösen azután, hogy az egyezmény értelmében Washington amerikai katonákat állomásoztat majd az országban.

10:29

Még öt évig háborúzna Putyin

Vlagyimir Putyin orosz vezető állítólag azt mondta kínai kollégájának, Hszi Csin-pingnek egy márciusi találkozón, hogy Oroszország "legalább öt évig" tervezi Ukrajna elleni háborújának folytatását - jelentette a Nikkei Asia december 28-án névtelen forrásaira hivatkozva.

A cikk szerint Putyin készen állhat a tűzszünetre abban az esetben, ha Oroszország megtartja Ukrajnában az általa elfoglalt területeket. Az elemző cikk állítása szeirnt, Putyin kijelentése valószínűleg azt akarta sugallni, hogy egy elhúzódó háború előnyös lenne Oroszországnak, és figyelmeztette Hszit, hogy ne változtassa meg oroszbarát álláspontját.

 

07:04

Az Egyesült Államok bejelentette az év utolsó katonai segélyét Ukrajnának

Az Egyesült Államok 250 millió dollárnyi (mintegy 90 milliárd forint) katonai segélyt küld Ukrajnának, a 2023-as év utolsó, Kijevnek szánt szállítmányaként - közölte a washingtoni külügyminisztérium szerdán. Ahogy az előzőket, úgy az újabb csomagot is az amerikai készletekből juttatják el az ukrán hadszíntérre. A szállítmányban a többi között szerepelnek alkatrészek légvédelmi rendszerekhez, rakéták egyéb mobil kilövőrendszerekbe, páncéltörő lőszerek, a legnagyobb mennyiségben használt 105 és 155 milliméteres lövedékek, küldenek továbbá 15 millió lőszert kisebb fegyverekhez.  A külügyminisztérium közleménye kritikus fontosságúaknak nevezi a fegyverekből és felszerelésből álló támogatásokat, és sürgeti a szövetségi törvényhozást, hogy fogadja el az Ukrajna további segítésének finanszírozását lehetővé tevő költségvetés-kiegészítést.

A Biden-kormányzat az elmúlt hetekben többször jelezte, hogy az év végén elfogy az Ukrajnának elkülönített pénzügyi keret, és annak megújítása nélkül az Egyesült Államok a közeljövőben nem lesz képes újabb katonai és gazdasági támogatást nyújtani Kijevnek.

Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta az Egyesült Államok 110 milliárd dollárt jóval meghaladó katonai, gazdasági és humanitárius támogatást küldött Ukrajnába. A washingtoni külügyminisztérium szerdán azt is közölte, hogy Antony Blinken tárcavezető telefonon beszélt a török külügyminiszterrel, Hakan Fidannal, akivel egyebek mellett a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok felgyorsításáról, az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról, valamint Svédország NATO-tagságának török ratifikációjáról egyeztetett.

fehér ház Orosz Föderáció ukrán orosz háború Joe Biden Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek