A jemeni húszik pénteken két teherszállító hajót is megtámadtak a Vörös-tengeren, és azt követelik, hogy Izrael hagyjon fel a Gázai övezetben folytatott hadjáratával – írta az AP News.

Houthis hijack a cargo ship owned by an Israeli company in Red Sea
Fotó: AFP

Pénteken az MSC Platinum III és az Al Jasrah konténerszállító hajók is rakétatámadások áldozatai lettek a Szuezi-csatorna felé tartó útjuk során, amelyet iszlamista húszi lázadók hajtottak végre Jemenből. Az egyik hajó kigyulladt, azonban szerencsére a legénységek egyik tagja sem sérült meg.

A csoport azt követeli, hogy Izrael vessen véget a Hamász elleni offenzívájának, és haladéktalanul vonuljanak ki a Gázai övezetből.

Közleményük szerint csak olyan hajókat támadnak meg, amelyek a zsidó államba tartanak, vagy a működtetőik Izraelben üzletelnek – az utóbbi napokban végrehajtott csapásaik során azonban egyre kevésbé válogatnak a célpontok között.

A kulcsfontossági kereskedelmi útvonalon kirobbant erőszak hatására a Maersk, a világ legnagyobb hajózási vállalata pénteken bejelentette, hogy minden hajóját, amely a Bab el-Mandeb-szoroson haladt volna keresztül, új útvonalra terelte. Hasonló módon lépett a német székhelyű Hapag-Lloyd hajótársaság is, amely az Al Jasrah-t üzemeltette.

Az iszlamista támadásokkal párhuzamosan Afrika szarvánál kalózok – valószínűleg Szomáliából – egy bolgár hajót is eltérítettek, túszul ejtve a legénységet.

A globális hajózás egyre gyakrabban kerül célkeresztbe, mivel az Izrael és a Hamász közötti háború azzal fenyeget, hogy szélesebb körű regionális konfliktussá válik – még a harcok rövid szünetében is, amikor a Hamász túszokat cserélt az Izrael által fogva tartott palesztin terroristákra.

Veszélyben a karácsony: kettős válság akadályozza a globális kereskedelmet

Épp a legrosszabbkor szakadhatnak el az ellátási láncok, a globális ütőereit az alacsony vízszint és a terrortámadások fenyegetik.