Lengyel jelentések szerint péntek reggel egy azonosítatlan repülő tárgy lépett be a NATO-tagállam légterébe. A légvédelem radarjai folyamatosan nyomon követték a tárgyat attól a pillanattól kezdve, hogy áthaladt a határ fölött egészen addig, amíg eltűnt a jel.

Aftermath of Russian missile attack in Odesa
Az oroszok éjszaka az eddigi legsúlyosabb légi csapást hajtották végre Ukrajna ellen.
Fotó: Nina Liashonok/ZUMA Press, Inc

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Oroszország az invázió kezdete óta péntekre virradóra indította a legsúlyosabb légi támadásokat ukrajnai célpontok ellen.

„A fegyveres erők műveleti parancsnoka az alkalmazandó eljárásokkal összhangban mozgósította a rendelkezésére álló erőket és erőforrásokat” –  számolt be az X közösségi oldalon az illetékes lengyel parancsnokság.

A TV Republika magántévé úgy tudja, hogy 

a dél-lengyelországi Hrubieszow város közelében folyik a tárgy keresése.

 A Reuters nem tudta egyelőre megerősíteni ezt az információt, ahogyan Krzysztof Komorski, a lublini régió kormányzója sem.

„Információt kaptunk arról, hogy Hrubieszow közelében egy tárgy jelent meg a radaron. Nincs hírünk arra vonatkozóan, hogy a mi régiónkba esett volna le” – írta ugyancsak az X-en.

Nem ez az első eset

Az ukrán hadsereg beszámolója szerint Oroszország az éjszaka folyamán 158 drónnal és rakétával vette célba Ukrajnát, kritikus infrastruktúrát, ipari és katonai létesítményeket célozva.

Egy eltévedt ukrán rakéta 2022 novemberében csapódott be a dél-lengyelországi Przewodow faluba, két ember halálát okozva. Az incidens annak idején szította az aggodalmakat, hogy a háború átterjedhet a határon.

Áprilisban egy katonai tárgyat találtak egy erdőben az északi Bydgoszcz városához közeli Zamosc falu közelében. Később jelentették, hogy egy orosz rakétáról van szó.