Közélet

Megerősítették: orosz gyártmányú rakéta csapódott lengyel földre, megszólalt a kormányfő is

Mateusz Morawiecki arra kérte a lengyeleket, ne hagyják magukat manipulálni, és várják meg a vizsgálatok végeredményét.

A lengyel külügyminisztérium közleményében tudatta: a vizsgálatok alapján kedden 15 óra 40 perckor Przewodów területén lezuhant egy orosz gyártmányú rakéta, két lengyel állampolgár halálát okozva. A történtek után azonnal bekérették az orosz nagykövetet.

MÜLLER, Piotr
Fotó: Wojtek Jargilo

Fontos kiemelni, hogy a tárca orosz gyártmányú rakétáról ír, nem az oroszok által használtról, de biztonságpolitikai szakértők szerint ha Oroszország indította volna az eszközt, akkor is kizárt, hogy szándékosan egy ismeretlen lengyel falut célzott volna meg vele. Az oroszok egyébként az első óráktól kezdve tagadják a támadást.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő éjfél után állt az újságírók elé. Beszédében kiemelte: nemzetközi és hazai szakértőkkel vizsgálják ki a történteket, de addig is arra kéri a lakosságot, hogy ne hagyja magát manipulálni, maradjon nyugodt, de legyen óvatos. Megerősítette, folytatják az egyeztetéseket a szövetségesekkel a 4. cikkelyének alkalmazásáról.

Nem sokkal később Andrzej Duda köztársasági elnök is nyilatkozott, aki az este során többek között Joe Biden amerikai elnökkel is egyeztetett. Duda beszédének talán legfontosabb részlete, hogy elárulta:

egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ki indította el a rakétát.

A miniszterelnökkel ellentétben ő viszont határozottabban fogalmazott újságírói kérdésre, mert azt felelte, nagy valószínűség szerint kezdeményezni fogják a NATO 4. cikkelyének alkalmazását.

Sokat hall még erről a robbanás után: mutatjuk, mi a különbség a NATO 4. és 5. cikkelye között

Eddig nem megerősített információk szerint a NATO-tagállamok képviselői már szerdán összeülnek Lengyelország kérésére, hogy megvitassák a 4. cikkely ügyét.

 

 

rakéta rakétatámadás Lengyelország
Kapcsolódó cikkek