Közélet

Ezzel a feltétellel építenék újra Gázát az öböl menti államok

A kétállami megoldás a feltétele annak, hogy az öböl menti országok finanszírozzák Gáza újjáépítését. A háborúban a helyi infrastruktúra nagy része megsemmisül, így a harcok végével is súlyos humanitárius katasztrófát jelent majd az áram, a víz és az egészségügyi ellátás hiánya. A nemzetközi közösség keresi a megoldást, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz Gáza sorsa.

Gáza romokban hever, a gazdasági helyzete pedig katasztrofális. A nemzetközi színtéren egyre többen teszik fel a kérdést, hogy ha Izrael Hamász elleni háborúja véget ér, akkor ki viseli majd a térség újjáépítésének költségeit.

Israeli attacks on Gaza continue
Fotó: Anadolu via AFP

Az izraeli miniszterelnök egy beszédében közölte, hogy Gázáról a harcok után az Egyesült Arab Emírségeknek és Szaúd-Arábiának kell gondoskodnia. Benjamin Netanjahu szavait nem fogadták jól az öböl menti országok, vélhetően erről nem volt semmiféle egyeztetés a színfalak mögött. Ennek ellenére az arab országok nem zárkóznak el attól, hogy pénzeljék az újraépítést Gázában, de természetesen ezt feltételekhez kötik.

Az Öböl-államok egyértelmű álláspontja, hogy

csak akkor finanszírozzák Gázát, ha megvalósul a kétállami megoldás, vagyis, hogy Izrael mellett létrejöjjön a független palesztin állam

írta a Handelsblatt.

Az Egyesült Államok is támogatja egyébként ezt a megoldást, Izrael viszont kategorikusan elutasítja. Az Emírségek ENSZ-nagykövete, Lana Nusseibeh közölte, hogy ameddig nem születik döntés a kétállami megoldásról, addig egy fillért sem költenek Gázára.

Emiatt a vita miatt Gáza egyelőre magára van hagyva. Előre lépésre természetesen addig nincs esély, ameddig tart a harc, ami akár még hónapokig is elhúzódhat Netanjahu szerint.

Törökország lehet Gáza megmenője

Miközben az Öböl-országok és Amerika a kétállami megoldásra próbálja rábírni Izraelt, addig Törökország jelezte, hogy kész segíteni az övezetben lakóknak. Recep Tayyip Erdogan számára kiválólehetőség lenne Gáza pénzelése, hogy ezzel a nemzetközi diplomáciában előnyöket szerezzen.

A török elnök közölte, hogy Ankara mindent meg fog tenni, hogy kórházakat és iskolákat építsenek, illetve újraindítsák a szociális szolgáltatásokat Gázában, amint véget ér a háború.

Izrael Hamász ellen indított háborúja óta nagyjából 40 ezer épület semmisült meg Gázában, ami az infrastruktúra 18 százaléka. Becslések szerint 

a térség újjáépítése legalább négymilliárd dollárt emészthet majd fel, de ez az összeg a harcok minden napjával emelkedik.

 

 

kétállami megoldás Izrael Gáza újjáépítés
Kapcsolódó cikkek