Köztársasági elnöki határozat jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben. Ebben Novák Katalin egy katonai bíró felmentéséről döntött.

NOVÁK Katalin; IOHANNIS, Klaus; KUN SZABÓ István
Megjelent a közlönyben: Novák Katalin felmentett egy katonai bírót (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

A rövid szövegből néhány részlet is kiderült az ügy hátteréről. 

Az érintett katonai bíró Kálmánczi Antal János, aki lemondott.

Ennek okai nem ismertek, mindenesetre Novák Katalin ezek után az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a honvédelmi miniszter együttes javaslatára hozta meg a felmentésről szóló döntést, ami 2024. január 13-án lép hatályba.

Ugyancsak a hétfői Magyar Közlönyben olvasható, hogy a köztársasági elnök állami kitüntetések adományozásáról is határozott. 

  1. Szalay Péter volt alkotmánybíró "Magyarország alkotmányos rendjének védelmét szolgáló felelősségteljes munkája elismeréseként" a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetését kapta meg.
  2. Beke Viliam alezredest, a Cseh Köztársaság Védelmi Minisztériuma Katonai Középiskolájának és Felsőfokú Szakiskolájának törzsfőnöké pedig a magyar-cseh honvédelmi kapcsolatok fejlesztésében, különösen a katonai középiskolák közötti együttműködés kialakítása érdekében végzett elkötelezett munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozat kitüntetésével jutalmazták.

Mindkét esetben a miniszterelnök, Orbán Viktor volt az előterjesztő.

Novák Katalinért eljött a herceg fehér lovon

A dubaji klímacsúcs hivatalos programja után a köztársasági elnök kilovagolt a távlovagló világbajnok Nasser bahreini herceggel.