A dubaji klímacsúcs hivatalos programja után a köztársasági elnök kilovagolt a távlovagló világbajnok Nasser bahreini herceggel - írta Facebook-oldalán NováK Katalin.

Szombaton késő este a  ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája (COP28) közös nyilatkozat aláírásával zárult, melyet a Dubajban összegyűlt közel 200 ország közül 123 aláírt. A nyilatkozatban az országok elismerik felelősségüket az emberek biztonságának megőrzésében. A nyilatkozat ugyanakkor nem tett említést a fosszilis tüzelőanyagokról, az éghajlat felmelegedését okozó kibocsátások fő forrásáról.

Novák Katalin köztársasági elnök pénteken mondott beszédet Dubajban, majd több kétoldalú megbeszélést folytatott, mások mellett Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnökkel, Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnökkel, Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel, Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini királlyal, Andrzej Duda lengyel elnökkel és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel.
A magyar államfő szombaton részt vett az Egyesült Arab Emírségek nemzeti ünnepén. Abu-Dzabi, Dubaj és a többi emírség egyesülésének napján, december 2-án ugyanis minden évben monumentális ünnepséget szerveznek az ország vezetői tűzijátékkal és látványos programokkal.

Korábban, a kéthetes klímacsúcs első napján a küldöttek nagy lépést tettek a szegény országok megsegítésére. A részes felek elfogadták egy olyan alap felállítását, amelyből azokat az országokat segíthetik, amelyek visszafordíthatatlan károkat szenvedtek a klímaválság miatt. Szultán al-Dzsaber, a COP28 elnöke szerint a döntés pozitív jel a világnak.