BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Székelyudvarhelyi tragédia: a kormányfő felelősségre vonná a bűnösöket, az államfőt is támadják

A hétfő esti székelyudvarhelyi iskolai tragédia után a román kormányfő a felelősök megbüntetését ígéri, ez azonban nem hatotta meg az internetezőket, akik felhánytorgatják az államfőnek, hogy luxusgépekre és külföldi utakra költi az adóforintokat, ahelyett, hogy például az iskolákat hoznák rendbe.

Meg kell várni a székelyudvarhelyi tragédia okait vizsgáló nyomozás végét, de a felelősöknek meg kell fizetniük – így kommentálta Marcel Ciolacu miniszterelnök kedden a hétfői esetet, amely során a Tamási Áron Gimnázium kollégiumának leomló fala maga alá temetett négy diákot, akik közül egy fiú meghalt, számol be róla a Krónika Online.

Székelyudvarhely, 2023. december 19.A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült.MTI/Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor/MTI

„Nem tudom, hogy beigazolódik-e bizonyos munkálatokat végeztek a közelmúltban a területen, de az biztos, hogy a bűnösök kivétel nélkül fizetni fognak” – mondta a kormányfő, aki úgy folytatta, hogy 

Várjuk a vizsgálatot. (…) A fontos az, hogy intézkedjünk, és egyenként próbáljunk a dolgok végére járni. Sajnálatos, hogy egy gyermek életét vesztett.

„A végrehajtás szintjén minden intézkedést megtettünk, és megmentettünk egy kislányt, akit úgy húztak ki a romok alól, hogy megállt a szíve, és bár a negyedik gyermeket, egy kisfiút is hamar megtalálták, őt már nem lehetett megmenteni” – összegzett Marcel Ciolacu. 

A lap szerint az eset miatt a kommentelők ízekre szedték Klaus Iohannis államfő üzenetét, amelyet a közösségi oldalán tett közzé a tragédia kapcsán. 

„Ez a tragédia is brutális figyelmeztetés arra, hogy az iskolák biztonsága továbbra is kritikus prioritás. Azoknak a helyiségeknek, ahol a gyermekek idejük nagy részét töltik, védelmet kell nyújtaniuk, és meg kell felelniük a biztonsági előírásoknak” – fogalmazott az elnök. Iohannis ugyanakkor az incidens okainak sürgős kivizsgálására és a vétkesek megbüntetésére szólított fel. 

A bejegyzést számos negatív reakció követte, 12 óra alatt mintegy 1100-an szóltak hozzá és sokan magát Iohannist is felelőssé tették a tragédiáért, egyesek a luxusgéppel megtett külföldi repülőútjait és kirándulásait is felhozták. Emellett az elnök által kitalált, az oktatás színvonalának növelését célzó, de sok eredményt nem hozó Művelt Románia programot is sokan emlegették.

A lap közöl néhány bejegyzést:

 „Bűnös az a zsibbadt állam, amely csak kiváltságokat biztosít ennek az államnak a legmagasabb tisztségviselői számára, elnök úr.”

 „Románia a jól végzett munka országa, és ízig-vérig művelt!”

 „Akár a szabadidejükben (Colectiv), akár az iskolákban, akár az utcán voltak a gyerekek, akik rosszat tettek vagy nem cselekedtek helyesen, azok közvetlenül felelősek!” 

„Ezek a gyerekek tanulni mentek, a szülők bíztak az intézményekben. Te minden tragédia után köpködsz a szélbe, de semmi konkrétum nem történik. A jól végzett munka Románija…. Tényleg jól csinálod. Nem csinálsz semmit. Szégyelljétek magatokat.”

Ezt lehet eddig tudni a baleset körülményeiről

Az összedőlt kollégium a Székelyhon hírportál szerint a Tamási Áron Gimnázium egyetlen, még renoválásra váró épülete volt, miután az utóbbi években a tanintézmény főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen felújították magyar állami támogatásokból. A gimnázium igazgatója, Laczkó György a lapnak azt mondta, hogy a kollégium felújítására jövőre érkezhet további anyaországi támogatás, de máris zajlanak halaszthatatlan munkálatok a Márton Áron téren található épület udvarán.

A leomlott épületrész mellett a romániai média értesülései szerint nemrég árkot ástak, hogy elvezessék a talajvizet és a szennyvizet a most részben összedőlt épület alól. A Hargita megyei főtanfelügyelő, Demeter Levente az Agerpress hírügynökségnek elmondta, hogy a csatornázási munkálatokra létezett érvényes építési engedély. A diákotthonban 97 tanuló lakott, akik a város különböző tanintézményeibe jártak. Elmondása szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fal nem 17 óra után, például nem éjszaka omlott le. Délután négykor aránylag kevés diák tartózkodott az épületben, mert 17 óráig a kollégium házirendje szerint szabadfoglalkozás volt.

Idehaza adománygyűjtés indult

Magyarországon adománygyűjtés indult az áldozatok megsegítésére. Az Óbudai Egyetem 5 millió forinttal támogatja a Székelyudvarhelyen történt baleset károsultjait és a helyreállítás költségeit. Kovács Levente rektor pedig bejelentette, hogy a gyorssegélyen mellett számlát nyitottak, ahová további felajánlásokat várnak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.