BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Venezuela és Guyana vér nélkül oldja meg a határvitát

Venezuela és Guyana között két hete kezdődött éles határvita Essequibo olajban gazdag területe miatt, amikor is Venezuelában sikeres népszavazást tartottak a terület elcsatolásáról.

Nicolás Maduro venezuelai és Irfaan Ali guyanai elnök csütörtökön Saint Vincent és Grenadine szigetek fővárosában, Kingstownban találkozott, és arról állapodtak meg, hogy az olajban gazdag Essequibo terület feletti határvita rendezésére nem alkalmaznak erőszakot, és nem fokozzák a feszültséget a régióban – derült ki a két ország csütörtöki közös közleményéből.

Fotó: AFP

„Akár szavakkal, akár tettekkel, tartózkodni fogunk a konfliktus vagy nézeteltérés kiéleződésétől” – áll a közös nyilatkozatban, amelyben leszögezték, hogy a határvita rendezését a nemzetközi joggal összhangban kívánják végrehajtani. „Mindkét fél elkötelezett, hogy a régió a béke övezete maradjon” – mondta a guyanai elnök. A találkozón több közép- és dél-amerikai ország, valamint nemzetközi és regionális szervezet magas rangú tisztségviselője vett rész.

A tárgyalások következő fordulóját három hónapon belül Brazíliában fogják megrendezni.

A találkozóról hazatérve csütörtökön este Maduro elnök a diplomácia győzelmének nevezte a találkozót, és megköszönte Ali őszinteségét és a hajlandóságát a tartalmas párbeszéd folytatására.

Venezuela magáénak tekinti a több mint egy évszázada Guyanához tartozó 160 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, olajban gazdag Essequibo régiót. A két ország közötti feszültség azután fokozódott, hogy Caracas decemberben népszavazást tartott az Essequibo régió Venezuelához történő csatolásáról, amelyen a szavazók többsége az elcsatolás mellett döntött, és elutasította a határvita ügyében eljáró Nemzetközi Bíróság (ICJ) joghatóságát.

A múlt héten Maduro az olajkitermelés megkezdésével fenyegette meg Guyanát. A venezuelai államfő lépéseire reagálva Guyana kijelentette, hogy határai nem képezik vita tárgyát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.