Hétfő hajnalban több közösségi médiás platformon – így a Telegramon és az X-en is – is videós bejegyzéssel jelentkezett Volodimir Zelenszkij Dél-Amerikából. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, az ukrán elnök Argentínába utazott, hogy részt vegyen az újonnan megválasztott argentin elnök, Javier Milei beiktatási ceremóniáján.

6. German-Ukrainian Business Forum of the DIHK
Zelenszkij egy videóban elárulta, miről tárgyalt Orbán Viktorral: „egyenes beszéd volt”. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ezen az eseményen egy váratlan, talán nem is előre tervezett négyszemközti tárgyalást is lebonyolított Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök ugyanis szintén meghívást kapott az ünnepségre és ott tartózkodott a helyszínen, Buenos Airesben. A kettejük találkozója azért is mozgatta meg a világ közvéleményét, mert a hét második felére uniós csúcsot hívtak össze, amelyen Ukrajna EU-s csatlakozásának megindítása a fő témája. 

A kommentárok szerint minden idők legfeszültebb európai uniós tanácskozására készülnek, amelyen a magyar kormányfő kulcsfigura: Orbán Viktor ugyanis nyíltan egyértelművé tette, hogy jelenleg nem támogatja Ukrajna felvételét a közösségbe. Már pedig ehhez egyhangú döntés kell a tagországok vezetőitől.

Ennek tükrében tehát az, hogy Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor szokatlan körülmények között is sort kerített az egymással való egyeztetésre, különösen izgalmas fejlemény. Már csak azért is, mert egyelőre alig lehet valamit tudni az elhangzottakról. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szűkszavú kommentárt tett közzé, amiben azt írta, hogy „Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről”.

Ebből tehát megerősítés nyert, hogy a két vezető valóban az ukrán uniós csatlakozási folyamatról tárgyalt. Az ukrán fél azonban eddig nem nyilatkozott a történtekről. Egészen hétfő hajnalig. Akkor ugyanis maga az ukrán elnök külön is kitért az Orbán Viktorral való egyeztetésére a videós bejegyzéseiben. Igaz, ő is csak röviden. Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy a beiktatási ünnepély margóján tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, ami

egy rendkívül egyenes és őszinte beszélgetés volt.

Szintén megerősítette, hogy ennek keretében az európai ügyekre koncentráltak. További részletek pillanatnyilag nem ismertek, bár a Bloomberg ukrán tisztviselőkre hivatkozva arról írt, hogy a találkozó 10-15 percig tartott. Hogy ezalatt közeledtek-e az álláspontok, az legkésőbb a csütörtökön kezdődő uniós csúcson ki fog derülni.