Kína kedden új műholdat bocsátott fel a világűrbe, hogy a legújabb technológiával figyelje meg a kozmosz kevésbé ismert oldalát – jelentette a kínai állami média. Az Einstein Probe (EP) nevű műhold újfajta röntgentechnológiát használ, amelyet a homárok szemműködése inspirált. A műholdat Hosszú Menetelés-2C hordozórakéta segítségével lőtték fel, helyi idő szerint délután háromkor, a hszicsangi kilövőállomásról.

Fotó: AFP

A gépjármű méretű és nagyjából másfél tonnás műhold virágzó lótusz formájú, összesen 12 „szirma” és két „porzója” van.

Ez a leggyönyörűbb műhold, amelyet valaha láttam

– mondta Jüan Vej-min, a küldetés vezető kutatója, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa.

A 12 „szirom” valójában nagylátószögű röntgenteleszkópokból (WXT), míg a két „porzó” további segédteleszkópokból (FXT) áll.

A teleszkópok együttesen olyan űrmegfigyelő rendszert alkotnak, amelynek célja, hogy segítse a tudósokat a szupernóva-robbanásokból származó első fénysugarak rögzítésben, illetve a gravitációs hullámeseményeket kísérő röntgenjelek felkutatásában és meghatározásában. 

Továbbá segít a fekete lyukak és más halvány, átmeneti és változó égitestek felfedezésében, legyenek akár az univerzum távoli pontjain is.

Légitámadás miatt riasztották az összes tajvani lakost, Kína műholdat küldött a sziget légterébe

Tajvanon minden mobiltelefonra kiküldtek egy légitámadási riasztást kedden, miután egy kínai műhold repült át a sziget légterén. Ez az első alkalom, hogy Tajvanon ilyen riasztást kaptak a lakosok. Tajpej szerint ilyen közel a választásokhoz ez a kínai provokáció szinte már bűncselekmény.

Jüan arra is kitért, hogy a műholdprogram azért kapta nevét Einsteinről, mert a fekete lyukakról és a gravitációs hullámokról szóló feltételezések a tudós által alkotott relativitáselmélethez köthetők.

A homárszemű teleszkópok által megfigyelt adatokat a fedélzeti számítógép valós időben dolgozza föl, majd az észlelt égitest felé irányítja a műholdat, hogy a további két röntgenteleszkóppal célzott megfigyeléseket végezzenek – közölte Csang Csen, a küldetés vezető asszisztense.