Németországban az emberek 61 százaléka érzi magát biztonságban, pedig a korábbi években ez az arány mindig 70 százalék felett alakult. Két évvel ezelőtt, amikor a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek kormányra léptek, még 76 százalék volt. Ez két év alatt 15 százalékpontos csökkenés – ismerteti az Allensbach Institute jelentését a Bild.

Job fair "FuTog Berlin" for refugees
A többség szerint a menedékkérelmekről Európán kívül kell dönteni.
Fotó: AFP

A németek csaknem kétharmada (65 százalék) nem tartja helyesnek a kormánykoalíció menekültpolitikáját, közel fele (48 százalék) szerint a bevándorlás a bűnözés erős növekedéséhez vezet. A menekültek beáramlása miatt 32 százalék nem érzi magát biztonságban. Az ugyanakkor feltűnő, hogy az ország keleti területein 41 százalék válaszolt így, míg nyugaton csak 30 százalék.

A válaszadók 65 százaléka támogatja, hogy a menedékkérelmekről Európán kívül döntsenek, és 48 százalék szerint ez nagyban csökkentené a menekültek számát az országban. A németek 86 százaléka szerint a radikális iszlamisták jelentik a legnagyobb fenyegetést az államra, kétharmaduk pedig több pénzt szeretne költeni a biztonságra: a természeti katasztrófák elleni védelemre, az energiaellátásra, a rendőrségre és a fegyveres erőkre.

Beragadt a német gazdaság

Németország gazdasága továbbra sem jutott túl a holtpontján. A recesszióban lévő német gazdaság bruttó hazai terméke csökkent 2023 utolsó negyedévében, ami várhatón a jövőben is így marad. Ezt mutatja az Ifo gazdaságkutató intézet friss kutatása is, ami azt jelzi, hogy a német gazdaság várhatóan 0,2 százalékkal zsugorodik 2024 első negyedévében. Azaz Németország továbbra is recesszióban marad. A vállalatok a gazdaság szinte minden ágazatában a kereslet csökkenésére panaszkodnak.