Németország bruttó hazai terméke (GDP) 2023 negyedik negyedévében 0,3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest a szövetségi statisztikai hivatal adatai alapján. A bruttó hazai termék éves szinten is csökkenést mutat, a 0,2 százalékkal csökkent. Ez azt jelenti, hogy 2023 harmadik negyedéves stagnálása után a német gazdaság teljesítménye még mélyebbre süllyedt.

13 September 2023, Saxony, Dresden: An employee walks through a clean room for the production of 300-millimeter wafers at the Fraunhofer Institute for Photonic Microsystems IPMS. With a tour of various microelectronics research sites, Saxony's science minister provided an insight into the research landscape. Photo: Robert Michael/dpa (Photo by ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német gazdaság továbbra is a mélypontján áll és a jövője sem szívderítő.
A német gazdaság kilátásai sem szívderítőek.
Fotó: Robert Michael/DPA/AFP 

Összességében a negyedik negyedéves adat azt mutatja, hogy Németország gazdasága még mindig nem tudott átlendülni a holtpontján. Ez nem meglepő, tekintve, hogy az üzleti bizalom és a fogyasztói hangulatindex, valamint a korábbi egyik húzóágazat, az építőipar gyengesége is a német gazdaság hanyatlását vetítette előre. A gyengülő adathoz minden bizonnyal hozzájárul a Deutsche Bahn vasutassztrájkja, valamint a szokatlanul hideg és havas január.

Ezt mutatja az Ifo gazdaságkutató intézet friss kutatása is, ami azt jelzi, hogy

a német gazdaság várhatóan 0,2 százalékkal zsugorodik 2024 első negyedévében. Azaz Németország továbbra is recesszióban marad.

A vállalatok a gazdaság szinte minden ágazatában a kereslet csökkenésére panaszkodnak. A beérkező megrendelések hónapok óta csökkennek, visszamondási hullám söpört végig az országon, különösen az építő- és a feldolgozóiparban. Úgy tűnik, hogy az európai és észak-amerikai restriktív monetáris politika, most fejti ki teljes hatását – jegyezte meg Timo Wollmershäuser kutatási vezető.

 

Idén tovább betegeskedhet Európa legnagyobb gazdasága

A Német Iparszövetség szerint Németország az ipari országokhoz képest egyre jobban lemarad, és nem látnak esélyt az idei gyors fellendülésre. A szervezet bírálta a kormánypártokat is.